Zoeken

Droogte: 5% Marokkanen dreigt platteland te verlaten

13 november 2022 - 23:00 - Economie

©

Meer dan 5% van de Marokkaanse bevolking dreigt tegen 2025 het platteland te verlaten vanwege de gevolgen van de ernstige droogte waarmee het koninkrijk te kampen heeft, aldus de Wereldbank.

Het koninkrijk beleeft één van de ergste droogtes in 30 jaar. Daardoor wordt de oogst van Marokkaanse boeren ondermijnd. Daarnaast is Marokko één van de meest waterarme landen ter wereld en nadert het snel de absolute tekortdrempel van 500 m³ per persoon per jaar, aldus een rapport van de Wereldbank.

Lees ook: Tanger krijgt ontziltingsinstallatie voor zeewater

Verwacht wordt dat in de komende drie decennia de klimaatmigratie zal toenemen en dat tot 1,9 miljoen plattelandsbewoners, of 5,4% van de totale bevolking, ervoor zullen kiezen om te verhuizen.

Marokkaanse landbouwers beoefenen met name regenlandbouw, die 80% van het landbouwareaal van het land beslaat en het merendeel van de landbouwarbeiders tewerkstelt. Deze methode is een pijler van de voedselzekerheid op het Marokkaanse platteland.

Lees ook: Rabat vervolgt mensen die water verspillen

Om de vlucht van de agrarische actoren te voorkomen, heeft de staat zijn landbouwbeleid grondig herzien door te kiezen voor een ontwikkeling van de hydro-agrarische sector, aangepast aan de nieuwe klimaatsituatie, alsook door het areaal van bepaalde gewassen (met name tuinbouw en voedergewassen) te beperken in afwachting van de verbetering van de stuwdammen. In bepaalde regio’s wordt er ook aanvullende irrigatie aangewend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team