Zoeken

Marokkaanse avocado doet prijzen in Europa fors dalen

2 oktober 2022 - 07:00 - Economie

©

Door de steeds toenemende productie uit Marokko, Israël en Spanje, zijn de prijzen van avocado op de Europese markt fors gedaald.

Deze zomer kostte een kist van vier kilogram avocado gemiddeld 8,5 euro, tegen 12 euro in de voorgaande jaren. Afgelopen winter werd dezelfde trend geregistreerd, met de sterkste prijsdaling in de afgelopen tien jaar.

Lees ook: Marokko 11e avocadoproducent wereldwijd

De prijsdaling is voornamelijk te wijten aan de toename van de productie van avocado’s in Chili, Colombia, Mexico, maar ook in Israël, Spanje en Marokko, meldt RFI. Als de producenten in deze landen hun volumes niet verminderen, zullen de prijzen blijven dalen.

Lees ook: Israëlische groep gaat avocado’s telen in Marokko

Eric Imbert, onderzoeker bij het Centrum voor Internationale Samenwerking in Landbouwkundig Onderzoek voor Ontwikkeling (CIRAD), noemt de actuele situatie een positieve stap voorwaarts. Uit zijn uitleg blijkt dat de avocadomarkt het uitstekend doet. De afgelopen 10 jaar heeft deze markt op wereldschaal een groei met twee cijfers geboekt, namelijk ongeveer 12% per jaar, dit terwijl de wereldwijde fruitmarkt jaarlijks met slechts 2% groeit.

Bladna.nl