Zoeken

Marokko introduceert steun voor aankoop woning

22 juni 2023 - 13:00 - Economie

©

Het kopen van een huis in Marokko zou een nieuwe boost kunnen krijgen. Minister Fatima Zahra Mansouri van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling, Huisvesting en Stedelijk Beleid, heeft laten doorschemeren dat er nieuwe maatregelen in het verschiet liggen om de toegang tot het bezit van een huis te vergemakkelijken.

Op maandag zei Fatima Zahra Mansouri tijdens een vraag-antwoordsessie in de Kamer dat een decreet dat als doel heeft om directe steun voor de aankoop van een woning ter beschikking te stellen, momenteel wacht op goedkeuring door de regeringsraad. De maatregel, die zowel voor stedelijke als landelijke gebieden zal gelden, moet rekening houden met de specifieke realiteit van alle gemeenten.

Lees ook: Onzekerheid dreigt op Marokkaanse vastgoedmarkt

De minister erkende daarnaast ook het probleem van een tekort aan woningen op het platteland, veroorzaakt door een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Ondanks de invoering van een woningbouwprogramma van 250.000 dirham, zijn er tot december 2022 slechts 719 van de 6052 eenheden gebouwd, aldus Mansouri.

Lees ook: Marokkaans vastgoed draait op halve kracht, kopers wachten steunmaatregel af

Gezien de situatie heeft het ministerie een drieledige strategie opgezet om het probleem op te lossen. Ten eerste is de uitvoering van urbanisatiedocumenten versneld, zodat nu 84% van de plattelandsgemeenten wordt bestreken. Daarnaast kondigde Mansouri aan dat het ministerie 42 specifieke documenten voor plattelandsgebieden heeft opgesteld voor de periode 2022/2023 en de procedures heeft vereenvoudigd in overeenstemming met de aanbevelingen van de nationale dialoog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team