Zoeken

Huisvestingshulp in Marokko: voorwaarden en procedures

22 oktober 2023 - 16:00 - Economie

©

Fatim Ezzahra El Mansouri, minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw, Wonen en Stadsbeleid, heeft afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van haar ministerie de procedure uiteengezet die aanvragers moeten volgen om in aanmerking te komen voor woonhulp.

Na de officiële lancering van de directe woonhulp door Koning Mohammed VI op 17 oktober, heeft de minister de stappen toegelicht om in aanmerking te komen voor overheidssteun voor huisvesting. Vanaf het begin benadrukte Fatim Ezzahra El Mansouri dat dit programma, dat zal worden uitgevoerd in de periode 2024-2028, bedoeld is om de toegang tot huisvesting te vergemakkelijken voor Marokkanen die zowel in Marokko als in het buitenland wonen en die geen eigendommen in het koninkrijk hebben, door hen directe financiële hulp te bieden.

Lees ook: Koning Mohammed VI lanceert huisvestingshulp

Het departement van Fatim Ezzahra El Mansouri heeft een ontwerpbesluit opgesteld dat de voorwaarden, vormen en procedures voor het verlenen van deze directe hulp aan gezinnen vaststelt. Volgens deze tekst, die op 1 januari 2024 in werking treedt, zal een directe hulp van 100.000 dirham worden toegekend voor de aankoop van een woning waarvan de prijs lager is dan 300.000 dirham inclusief belasting, en 70.000 dirham voor de aankoop van een woning met een prijs tussen 300.000 en 700.000 dirham inclusief belasting. Toekomstige ontvangers van deze hulp mogen nooit eerder overheidssteun voor huisvesting hebben ontvangen. De verkoopovereenkomst moet worden ondertekend voor een notaris en de woning moet beschikken over een woonvergunning die in 2023 is afgegeven.

In het belang van transparantie zal het hele proces, van de registratie van aanvragers tot de uitbetaling van de hulp, online worden uitgevoerd op een platform van de CDG. Aanvragers die niet weten hoe ze een computer moeten gebruiken, zullen hulp krijgen van internetcafés waarmee het ministerie overeenkomsten zal sluiten, zei Fatim Ezzahra El Mansouri, eraan toevoegend dat deze hulp de staat in het eerste jaar 9,5 miljard dirham zou kosten, waarin naar verwachting 70.000 tot 100.000 wooneenheden zullen worden verkocht.

Lees ook: Koning Mohammed VI lanceert huisvestingshulp

Het programma beoogt de koopkracht van huishoudens met een laag inkomen en de middenklasse te versterken, hun levensomstandigheden te verbeteren en bij te dragen aan het verminderen van het tekort aan huisvesting, aldus de minister. Op economisch vlak zal het de werkgelegenheid in de sector bevorderen, evenals de deelname van kleine en middelgrote ondernemingen, en de vastgoedmarkt helpen reguleren en controleren. Uiteindelijk zullen 12 regionale agentschappen voor stedenbouw en huisvesting worden opgericht om dit programma voor directe huisvestingshulp uit te voeren en de vernieuwing van stedelijke en territoriale planning te ondersteunen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team