Zoeken

Spanje verandert van standpunt over Sahara

18 maart 2022 - 19:00 - Marokko

©

Een nieuwe officiële verklaring van Spanje, die al maanden werd verwacht door de Marokkaanse autoriteiten, zal waarschijnlijk de betrekkingen tussen beide landen helpen herstellen. In een bericht aan Koning Mohammed VI heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez verklaard dat "Spanje het Marokkaanse autonomie-initiatief, gepresenteerd in 2007, als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis beschouwt voor het oplossen van het geschil" over de Sahara.

Dit nieuw standpunt zou een voorbode kunnen zijn van de erkenning door Spanje van het Marokkaans karakter van de Sahara, ook al blijft deze kwestie zeer gevoelig voor Madrid, gezien de diepe betrekkingen die het onderhoudt met zijn voormalige kolonie.

Lees ook: Sahara: Marokko doet Spanje buigen

In zijn bericht aan Koning Mohammed VI stelt het Spaanse regeringshoofd dat "de twee landen onlosmakelijk verbonden zijn door genegenheid, geschiedenis, geografie, interesses en een gedeelde vriendschap". Sanchez vervolgt dat hij "ervan overtuigd is dat het lot van de twee volkeren dat ook is" en dat "de welvaart van Marokko verbonden is met die van Spanje en andersom".

"Ons doel is om ​​nieuwe betrekkingen op te bouwen, gebaseerd op transparantie en permanente communicatie, wederzijds respect, de door beide partijen ondertekende overeenkomsten en het voorkomen van eenzijdige acties, waarbij het belang van alles wat we delen zichtbaar is".

Lees ook: Marokko wacht op standpunt van Spanje over Sahara voor hervatting betrekkingen

"Spanje zal met absolute transparantie handelen, zoals een goede vriend en bondgenoot dient te doen. Ik verzeker u dat Spanje altijd zijn toezeggingen en zijn beloftes zal houden", schrijft Pedro Sanchez, eraan toevoegend dat "al deze acties zullen worden ondernomen met als doel de stabiliteit en territoriale integriteit van de twee landen te garanderen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team