Zoeken

Organiseren Marokko en Portugal WK 2030 zonder Spanje?

29 april 2024 - 15:00 - Sport

©

De Spaanse voetbalbond (RFEF) ligt onder vuur door een corruptieschandaal. De UEFA en FIFA vrezen dat de Spaanse overheid zich te veel bemoeit met de bond en dreigen met sancties. Dit kan betekenen dat Spanje wordt uitgesloten van het EK 2024 in Duitsland en de co-organisatie van het WK 2030 met Portugal en Marokko verliest.

Luis Rubiales, de voorzitter van de RFEF, en zijn plaatsvervanger Pedro Rocha, werden onlangs aangeklaagd wegens corruptie. De Spaanse regering heeft hierop de RFEF onder toezicht gesteld. Dit gebeurde "om de ernstige situatie bij de RFEF aan te pakken en een periode van vernieuwing in een klimaat van stabiliteit mogelijk te maken", aldus de Spaanse sportraad (CSD).

Lees ook: WK 2030: kandidatuur van Marokko in gevaar?

De UEFA en de FIFA zijn bezorgd over de ontwikkelingen in Spanje. In een gezamenlijke verklaring stellen ze dat ze "de situatie rond de RFEF met veel aandacht en bezorgdheid volgen". De twee organisaties willen meer informatie om te beoordelen of de benoeming van een ’Commissie voor Toezicht, Normalisatie en Vertegenwoordiging’ door de CSD de onafhankelijkheid van de RFEF in gevaar brengt.

Volgens Marca is het niet uitgesloten dat Spanje, net als eerder Peru, Tsjaad, Guatemala, Kenia, Trinidad en Tobago en Zimbabwe, wordt uitgesloten van internationale toernooien vanwege ingrijpen van de overheid.

Lees ook: Spanje vecht voor WK 2030-kandidatuur met Marokko

De FIFA en de UEFA zouden Spanje kunnen uitsluiten van het EK 2024 en de organisatie van het WK 2030 kunnen ontnemen. De definitieve beslissing over het WK 2030 valt in december van dit jaar. Spaanse media melden dat Rodríguez Uribes, de Spaanse minister van Sport, de afgelopen maanden afspraken met de FIFA en UEFA heeft geschonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team