29 november 2022 - 10:00 - Marokko
Marokko blijft aanspraak maken op Spaans grondgebied. Naast Sebta en Melilla heeft Rabat nu zijn zinnen gezet op de Spaanse territoriale wateren, waaronder de Islas Chafarinas, Alborán en Perejil (Leila), evenals de rotsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera.
Naast de wateren voor de kust van de Sahara in de Atlantische Oceaan en de wateren die grenzen aan de Canarische Eilanden, wil Marokko ook de wateren voor de Middellandse-Zeekust in het noorden van het land afbakenen. Het gaat om de Islas Chafarinas, Alborán en Perejil (Leila) en de rotsen Al Hoceima en Vélez de la Gomera. "De werkgroep voor de afbakening van de maritieme zones aan de Atlantische kust zal worden gereactiveerd om concrete vooruitgang te boeken", staat in punt 6 van de gezamenlijke verklaring die Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI op 7 april in Rabat hebben ondertekend.
Lees ook: Spanje gaat klokkentoren op rots Al Hoceima afbreken
In Madrid heeft de werkgroep al minstens twee vergaderingen gehouden om de grenzen te bepalen van de wateren die Marokko, de Sahara en de Canarische Eilanden overlappen. Beide partijen claimen de soevereiniteit over deze maritieme ruimten en geven er de voorkeur aan om te onderhandelen alvorens een beroep te doen op het Internationaal Zeerechttribunaal. Marokko erkent deze maritieme zones niet als Spaans, maar beschouwt ze als onderdeel van zijn soevereiniteit. Zo is het koninkrijk van mening dat de 85 meter hoge rots Vélez de la Gomera, die onder de jurisdictie van de maritieme autoriteiten van Melilla valt, slechts vijf meter binnen de Spaanse territoriale wateren ligt.
Volgens deskundigen zou deze druk op de Spaanse rotsen en eilanden voor de Marokkaanse kust een strategie van Marokko kunnen zijn om voordeel te behalen bij de afbakening van de wateren van de Canarische Eilanden en de Sahara. Tot dusver is er geen duidelijke afbakening van deze wateren, noch voor de kleine eilanden of rotsen, noch voor Sebta en Melilla, aldus Alejandro del Valle, hoogleraar internationaal recht aan de universiteit van Cádiz. " De bijeenkomsten van de werkgroep zullen resultaat opleveren, alle afspraken zullen worden uitgevoerd", heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares onlangs verzekerd.
Lees ook: Ex-generaal stelt dat Marokko "Ceuta en Melilla nooit zal opgeven"
De voorzitter van de provincieraad van Nador, Said Rahmouni, is overigens onlangs naar Madrid gereisd om met Melilla een akkoord te bereiken over de hertekening van de grens met de autonome stad. Dit initiatief past perfect in het door Koning Mohammed VI voorgestelde project van "geavanceerde regionalisering". Pedro Sánchez heeft reeds zijn steun uitgesproken voor het Marokkaanse autonomieplan voor het gebied. Dit plan wordt beschouwd als het "meest serieuze, geloofwaardige en realistische" voorstel om het conflict te beëindigen.
Dronken rechter pleegt vluchtmisdrijf na ongeval in Marokko
Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen
Mohamed Ihattaren maakt comeback: "Over een half jaar weer in Oranje"
Tranen van geluk bij gender reveal Manal Benchlikha (video)
Marokkanen eisen visumplicht voor Europese toeristen
Marokkaanse hotels schitteren in wereldwijde top 50
Dronken rechter pleegt vluchtmisdrijf na ongeval in Marokko
Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen
Marokkanen eisen visumplicht voor Europese toeristen
Marokkaanse hotels schitteren in wereldwijde top 50
Marrakech worstelt met toenemende armoede
Rioolwater verpest strand Tanger
Oplichting in Marrakech: toerist afgeperst door taxi
Arbeiders in opstand tegen Chinees bedrijf in Nador