Zoeken

Saoedi-Arabië, bemiddelaar in crisis Marokko-Algerije?

30 augustus 2021 - 18:10 - Marokko

©

Daags nadat Algerije de verbreking van zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko aangekondigde, deelde Faisal Ben Farhane, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, mee dat hij telefonisch had overlegd met zijn Algerijnse en Marokkaanse ambtgenoten. Dit zou de aanleiding kunnen zijn voor een Saoedische bemiddeling in de crisis tussen de twee buurlanden.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Faisal Ben Farhane, heeft op vrijdag 27 augustus, aan de hand van twee Tweets laten weten dat hij telefonisch overleg heeft gevoerd met zijn Algerijnse en Marokkaanse ambtgenoten. Hij verstrekte echter geen details over de inhoud van de gesprekken. Alles wijst erop dat Saoedi-Arabië een bemiddelende rol wil opnemen in de crisis tussen Marokko en Algerije. Het was ook één van de eerste landen die reageerden op het besluit van Algiers om de diplomatieke betrekkingen met Rabat te verbreken.

Lees ook: Algerije verbreekt diplomatieke banden met Marokko

In een verklaring liet Saoedi-Arabië weten erop te vertrouwen dat de betrekkingen tussen de twee landen spoedig zullen worden hersteld. Het koninkrijk riep "de broeders in de twee landen op om door middel van dialoog en diplomatie oplossingen te bereiken voor hun geschillen. Die dialoog zou zelfs een bijdrage kunnen leveren aan het openen van een nieuwe bladzijde in de betrekkingen tussen de twee broederlijke landen". Betrekkingen die "er opnieuw voor moeten zorgen dat ze een meerwaarde inhouden voor de inwoners van beide landen, veiligheid en stabiliteit helpen bereiken in de hele regio en de Arabische samenwerking kunnen versterken," voegde dezelfde bron eraan toe.

Lees ook: Marokko sluit ambassade in Algerije

Aan Algerijnse zijde lijkt diplomaat en voormalig minister Abdelaziz Rahabi zich te storen aan de bemiddelingspoging van Saoedi-Arabië: "Het is nog te vroeg voor bemiddeling. [...] Een Arabische of andere bemiddeling is niet mogelijk, elke partij moet eerst verantwoordelijkheid opnemen voor haar daden," zei hij tegen TSA.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team