Zoeken

Outsourcing: Marokko trekt nieuwe investeerders aan

27 april 2022 - 15:40 - Economie

©

Ondanks de crisis waarin de wereld momenteel verkeert, blijft Marokko een voorsprong houden op het gebied van buitenlandse investeringen. Bewijs hiervan is de ondertekening van vier overeenkomsten over investeringsprojecten in de outsourcing-sector vorige week in Casablanca.

Deze projecten, die een totale investering van meer dan 65 miljoen dirham vertegenwoordigen, zullen volgens de minister van Industrie en Handel, Ryad Mezzour, tegen 2026 ongeveer 5050 nieuwe banen opleveren. Voor de minister is de ondertekening een bewijs dat de outsourcing-sector in Marokko zich snel heeft ontplooid. De akkoorden hebben betrekking op investeringsprojecten in verschillende outsourcing-vestigingen in Tanger, Fez, Rabat, Casablanca en Agadir. Ze worden gesponsord door vier internationale ondernemingen in de outsourcing-sector.

Lees ook: Marokko leider op outsourcingmarkt in Afrika

Zo is er NTT Data Morocco, een dochteronderneming van Nippon Telegraph and Telephone, die zich ertoe verbindt 1000 arbeidsplaatsen te scheppen. Dan is er Phoneo, een dochteronderneming van de FusionBPO Group, die gespecialiseerd is in offshore business process outsourcing (BPO), frontoffice- en backofficediensten en zich heeft voorgenomen 2000 banen te creëren. De dochteronderneming van Bell Canadda, die gespecialiseerd is in klantenrelaties en gevestigd is in Fez, belooft 1750 banen te scheppen, terwijl EIDS Maroc, de Marokkaanse dochteronderneming van EIDS, erkend op het gebied van commerciële administratie en het verlenen van outsourcing-diensten, op haar beurt 300 banen belooft te scheppen.

"Met deze nieuwe investeringen bevestigt de sector zijn aantrekkelijkheid, die te danken is aan de kwaliteit van het aanbod, dat is afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven, en aan het toenemende belang van geavanceerde technologieën, die het koninkrijk tot een van de beste technologische en technische bestemmingen maken," aldus de minister van Industrie en Handel.

Lees ook: Cyberveiligheid: Thales-Group vestigt zich in Marokko

De minister van Digitale Overgang en Bestuurlijke Hervorming, Ghita Mezzour, verklaarde van haar kant dat "de ondertekening van deze memoranda van overeenstemming precies op het juiste moment komt om de ontwikkeling van de digitalisering te bevorderen, die een belangrijke hefboom is voor de sociaaleconomische ontwikkeling van Marokko en een onmiskenbare werkgelegenheidsfactor".

Op het gebied van outsourcing is Marokko bewonderenswaardig: het behoort tot de top drie van Afrikaanse landen, dankzij geschoold personeel, bedrijvenparken van wereldklasse, telecom- en internetverbindingen van hoog niveau en een reeks ondersteunende overheidsdiensten. Dit heeft de sector in staat gesteld snel te groeien en banen voor jongeren te creëren. De sector biedt werk aan meer dan 130.000 mensen en creëert meer dan 10.000 banen per jaar.

Lees ook: Marokkaans bedrijf Intelcia vestigt zich in Portugal

Hoewel de sector een exportomzet van ongeveer 14 miljard dirham genereert en tijdens de pandemie "zeer veerkrachtig" is gebleken, blijven deskundigen ervan overtuigd dat de ontwikkeling van de bedrijfstak noodzakelijk is, wil Marokko 10% van de directe buitenlandse investeringen in de sector aantrekken. Ook wil het koninkrijk 50.000 deskundigen opleiden in deze beroepen tegen 2035.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team