Zoeken

Marokko dreigt rest Sahara te bezetten

1 november 2022 - 12:00 - Marokko

©

Omar Hilale, de permanente ambassadeur van Marokko bij de Verenigde Naties, heeft laten doorschemeren dat het koninkrijk ook het deel van de Sahara ten oosten van de scheidingsmuur zou kunnen terugvorderen.

Tijdens een persconferentie in New York hekelde Omar Hilale de "chantage van honger en dorst" die het Polisario zou uitoefenen op de "teamlocaties" van de vredesmissie van de Verenigde Naties voor de Sahara (Minurso).

Lees ook: Omar Hilale zet Algerijnse journalist klem: "Bedankt Habibi!"

Hilale stelt de acties van het Polisario, die hij "een ernstige fout" noemt, vergelijkbaar zijn met wat "Daesh en Al Qaeda doen in de Sahel". Hij waarschuwt dat de Verenigde Naties haar waarnemers zou kunnen terugtrekken uit de Sahara, indien de "obstructies" van het Polisario aanhouden.

Dat zou "een nieuwe situatie creëren op het terrein", waarbij Marokko gedwongen wordt om terug te keren naar de situatie van voor het staakt-het-vuren van 1991, en dat "zowel op juridisch vlak als op het terrein". Met andere woorden, "Marokko zou het recht hebben om het deel van de Sahara dat aan de Minurso is overgedragen terug te nemen," zei de ambassadeur van Marokko bij de Verenigde Naties.

Lees ook: Omar Hilale confronteert Algerije met tegenstrijdigheden bij VN (video)

Omar Hilale legde deze verklaringen af na de verlenging van het mandaat van de Minurso door de VN-Veiligheidsraad op donderdag. Het conflict in de Sahara duurt al meer dan 50 jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team