Zoeken

Marokko keurt record militaire begroting goed

26 oktober 2021 - 12:40 - Economie

©

De Marokkaanse militaire begroting is sinds het begin van het proces van versterking en modernisering van het leger, gestaag aan het groeien. Het budget stijgt van 4,295 miljard euro in 2021 tot 4,8 miljard euro in 2022 en wordt het grootste militaire budget in de geschiedenis van het koninkrijk.

De regering van premier Aziz Akhannouch wil de huidige dynamiek om van het koninkrijk een grote militaire macht te maken niet doorbreken. De door de nieuwe Marokkaanse uitvoerende macht ingediende ontwerp-financieringswet 2022, voorziet in een historische verhoging van de militaire begroting en zal hoofdzakelijk worden aangewend voor de aankoop van wapens en de versterking van de Marokkaanse strijdkrachten.

Lees ook: Marokko: 50 miljard dirham voor het leger

In 2021 is de militaire begroting van Marokko met 30% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 4,295 miljard euro. In 2022 zal dit bedrag naar verwachting 4,8 miljard euro bereiken, een stijging met 11,76%. Als het voorstel wordt goedgekeurd zoals het nu is, zou dit het grootste militaire budget zijn in de geschiedenis van het koninkrijk. Momenteel vertegenwoordigen de militaire uitgaven 4,28% van het BBP en meer dan 12% van de totale overheidsuitgaven van het land, volgens La Información.

Sinds 2012 heeft Marokko een ambitieus programma gelanceerd om zijn leger te moderniseren. Daartoe heeft het 36 Apache helikopters, 200 M1A1 Abrams-tanks en grond- en lucht antitankraketten aangeschaft, en heeft het zijn F16-vloot vernieuwd. De afgelopen twee jaar heeft Rabat met Washington een overeenkomst gesloten voor de aankoop van wapens ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Meer recent heeft Marokko een overeenkomst gesloten met Israël voor de productie van gevechtsdrones en korte- en middellange-afstandsraketten. Daarnaast heeft Rabat in april ook een overeenkomst gesloten met de Turkse regering voor de aankoop van 13 Bayraktar 12-drones.

Lees ook: Marokkaans leger met geavanceerde technologie uitgerust

Al deze aanwinsten plaatsen Marokko als een belangrijke militaire macht in de Maghreb, en kunnen "gebruikt worden in gewapende conflicten die zouden kunnen uitbreken met Algerije, of om elke aanval van het Polisario Front langs de muur van de Westelijke Sahara tegen te gaan," zegt militair analist Mohammad Shkeir in een artikel gepubliceerd in Defense News.

De militaire begroting voor 2022 omvat ook een aanzienlijk budget voor de versterking van de Royal Armed Forces. Het huidige aantal van 175.000 soldaten zou moeten stijgen tot 200.000, wat het volgens de Marokkaanse autoriteiten mogelijk zou maken om de grenzen beter te beveiligen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team