3 november 2021 - 10:40 - Economie
Volgens de prognoses die door de Nationale Dienst voor Luchthavens (ONDA) zijn meegedeeld, zullen er in 2022 zo’n 15 miljoen reizigers naar Marokko komen. Dit is te danken aan een beginnende heropleving van de luchtvaartsector, aangedreven door investeringen.
De burgerluchtvaart heeft zwaar geleden door de coronacrisis, maar lijkt zich volgend jaar te gaan herstellen. Volgens het rapport over de overheidsinstellingen en -bedrijven (EEP) dat in de begroting (PLF 2022) is opgenomen, zal de bedrijvigheid naar schatting met 60% stijgen in vergelijking met het niveau van twee jaar geleden.
Lees ook: Luchtvaartmaatschappijen komen weer massaal naar Marokko
ONDA heeft in haar programma voor de periode 2022-2024 een investering gepland van 1,55 miljard dirham in 2022, 2,08 miljard dirham in 2023 en 1,83 miljard dirham in 2024. Deze middelen zullen grotendeels besteed worden aan de uitbreiding en de ontwikkeling van de luchthavencapaciteiten in Rabat, Tanger, Agadir, Dakhla, Tetouan en Al Hoceima.
Verwacht wordt dat er in 2022 zo’n 15 miljoen passagiers naar Marokko zullen komen, om vervolgens naar 20 miljoen te stijgen in 2023. Een terugkeer naar een normale activiteit wordt pas verwacht in 2024, waarin de cijfers in de buurt zullen komen van die van 2019 (25 miljoen passagiers), aldus het rapport.
Lees ook: Wereld-Marokkanen stimuleren het luchtverkeer in Noord-Marokko
Dezelfde bron schrijft ook dat de sector het jaar 2021 zal afsluiten met een omzet van meer dan 2,06 miljard dirham, een stijging met 31% ten opzichte van 2020. Er vond een geleidelijk herstel plaats van de internationale vluchten. Het verwachte netto resultaat voor 2021 wordt geraamd op een verlies van 1,4 miljard dirham, terwijl de schatting voor de investeringen meer dan 1 miljard dirham bedraagt bij de afsluiting van 2021.
Alstom Marokko bouwt groene sneltramlijn in Tel Aviv
Britse tv-ster Chloe Brockett op vakantie in Marrakech
Fnideq concurreert met Sebta en trok al 60 bedrijven aan
Verdachte bekent moord op rapper Feis
Fatima Aboulouafa eist baan bij politie Leiden terug
Badr Hari krijgt geen respect meer van Arek Wrzosek
Alstom Marokko bouwt groene sneltramlijn in Tel Aviv
Fnideq concurreert met Sebta en trok al 60 bedrijven aan
Marokko grootste auto-exporteur naar Europa
Grote hoeveelheden lithium ontdekt in Marokko
Marokko verliest miljard euro per jaar door smokkel Sebta en Melilla
Nigeria-Marokko gaspijpleiding alternatief voor Europese gasvraag?
Marrakech: toeristen woedend over exorbitante prijzen
Nieuw partnerschap voor Royal Air Maroc