Zoeken

Marokko’s stille reactie op Israëlische erkenning Sahara

9 juli 2023 - 18:30 - Marokko

©

Marokko heeft niet gereageerd op de aankondiging van de Israëlische autoriteiten om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen. Rabat geeft de voorkeur aan voorzichtigheid in zijn betrekkingen met Tel Aviv, waarvan het het beleid ten opzichte van Palestina afkeurt.

Tijdens een officieel bezoek aan Rabat drie weken geleden, riep de voorzitter van de Knesset, het Israëlische parlement, Amir Ohana, zijn regering op om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Eli Cohen, kondigde maandag aan dat zijn land de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara zou erkennen als Marokko de tweede Top van de Negev zou organiseren, met de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die de Abraham-akkoorden hebben ondertekend, met name de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko, Jordanië en Egypte, en die van Israël en de Verenigde Staten.

Lees ook: Hoofd verbindingskantoor Israël verlaat Marokko al na vier maanden

De Negev-top was oorspronkelijk gepland in Dakhla, maar werd herhaaldelijk door de Marokkaanse autoriteiten uitgesteld vanwege de Israëlisch-Palestijnse spanningen. Volgens de Spaanse krant Nius zou het koninkrijk de mogelijkheid om deze bijeenkomst te organiseren nog onderzoeken. Israël hoopt dat de top voor september plaatsvindt en dat de diplomatieke betrekkingen met Marokko concreet worden door wederzijdse ambassades te openen in plaats van de huidige verbindingsbureaus. Maar het koninkrijk ziet de toekomst voorlopig niet op dezelfde manier. Rabat heeft de voortdurende militaire acties van Israël in de Westelijke Jordaanoever en de recent uitgesproken intentie van de Israëlische regering om daar nederzettingen te bouwen, veroordeeld.

Rabat is zich ervan bewust dat de normalisering van de betrekkingen met Tel Aviv sinds december 2020 nog steeds voor controverse zorgt in de Marokkaanse samenleving, vooral onder de leden en aanhangers van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD).

Lees ook: Marokko annuleert Negev Top in reactie op Israëlische expansie

De afgelopen maanden heeft Marokko geprobeerd om een evenwicht te vinden in het behoud van goede betrekkingen met de Verenigde Staten, net zoals met Rusland, ondanks de oorlog in Oekraïne. Op regionaal niveau heeft Marokko, lid van de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie, zich opgeworpen als leider vanwege zijn rol als bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijnse conflict en de invloed van Koning Mohammed VI, voorzitter van het Al Qods Comité. Marokko en Israël hebben hun samenwerking op alle gebieden versterkt sinds het herstel van hun betrekkingen in 2020. De kwestie van de Sahara is zeker een prioriteit voor Marokko, maar Rabat zou niet bereid zijn om zijn imago in de Arabisch-islamitische wereld te schaden voor de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara door Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team