Zoeken

Marokko annuleert Negev Top in reactie op Israëlische expansie

24 juni 2023 - 15:00 - Marokko

©

Marokko heeft besloten om de tweede Negev Top, die gepland stond voor juli, niet te organiseren als reactie op de Israëlische expansieactiviteiten in de Westelijke Jordaanoever.

De tweede Negev top, dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko, Egypte en de Verenigde Staten moet samenbrengen, moest oorspronkelijk in maart in Marokko worden gehouden maar werd meerdere keren uitgesteld door de aanhoudende spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen en de radicale beslissingen van de Israëlische regering.

Lees ook: Nieuwe naam en datum voor Negev Forum in Marokko

Vorige week had Marokko de top voor volgende maand aangekondigd, zonder een exacte datum te geven. Volgens een Amerikaanse functionaris die anoniem wil blijven zou de tweede Negev top halverwege juli moeten plaatsvinden, maar de twee expansieve acties van Israël afgelopen zondag hebben het hele organisatieproces verstoord, meldt Times of Israël.

Lees ook: Dakhla gastheer voor volgende Negev-top

De Israëlische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, kondigde zondag de bouw aan van meer dan 4500 nieuwe woningen in de Westelijke Jordaanoever. Kort daarop keurde de regering van Benjamin Netanyahu de planning van het ministerie van Defensie voor de start van deze werken goed. Een beslissing die de wil van Israël bevestigt om zijn aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever verder te versterken, en die wordt beschouwd als een obstakel voor de normalisatie-overeenkomsten in het Midden-Oosten, met name met Saoedi-Arabië.

Bladna.nl