Zoeken

Marokko komt met radicale oplossing voor luchtvaartchaos

25 mei 2023 - 10:00 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten willen een einde maken aan de belemmering van de luchtvaartnavigatie en de veiligheid op de luchthaven Mohammed V in Casablanca, die een gevolg zijn van de sociale strijd van luchtverkeersleiders.

De autoriteiten zijn vastbesloten een einde te maken aan de chaos die gepaard gaat met de sociale bewegingen die de afgelopen dagen door de luchtverkeersleiders in gang zijn gezet. Ze hebben onlangs de luchtvaartnavigatie en de veiligheid belemmerd, door het opstijgen of landen van vliegtuigen te belemmeren op de luchthaven Mohammed V.

Lees ook: Marokko: rechter beveelt opschorting staking luchtverkeersleiders

De nationale luchthavendienst (ONDA) zag zich genoodzaakt de hulp in te roepen van de Royal Air Force. In totaal werden 67 luchtverkeersleiders van de Marokkaanse luchtmacht ter beschikking gesteld van de ONDA. Ze regelden het hele zuidelijke deel van het luchtruim van het koninkrijk vanuit het regionale centrum voor luchtveiligheidscontrole op de luchthaven van Agadir.

Lees ook: Staking luchtverkeersleiders geannuleerd in Marokko

Na deze episode heeft de regering in de ministerraad op 19 mei in Rabat een ontwerpdecreet goedgekeurd dat bepaalt dat studenten van de Mohammed VI International Academy of Civil Aviation, die een opleiding krijgen in "luchtverkeersleiding" en "elektronische luchtverkeersbeveiliging", ook een militaire opleiding zullen volgen, meldt Al Akhbar. Ze verwerven daarmee de status van reservesoldaten van de Royal Armed Forces en mogen niet toetreden tot een politieke partij of een vakbond. Ze zullen worden onderworpen aan wet 108-13 inzake militaire rechtspraak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team