Zoeken

Marokko: sterke stijging prijs thee verwacht

11 juli 2019 - 12:20 - Economie

©

De Marokkaanse voedsel- en warenautoriteit ONSSA heeft besloten om nieuwe normen in te voeren in verband met het gebruik van pesticiden in thee. Deze normen zijn sinds begin juli van kracht.

De consumenten zijn blij met het nieuws maar importeurs juichen minder. Omdat de eisen van de ONSSA strenger worden, wordt het moeilijker voor de invoerders om tot een prijsovereenkomst te komen met buitenlandse theeleveranciers. Het gevolg daarvan is dat de prijzen voor de consumenten ook gaan stijgen.

Chinese theeleveranciers zijn het grootste probleem. Marokko is de belangrijkste klant van thee uit China en voert 21% in van de 365.000 ton thee die jaarlijks door China wordt geëxporteerd. Wetenswaardig is dat 99% van de thee die in Marokko wordt verkocht uit het Aziatisch land komt.

Volgens Marokkaanse importeurs weigert China echter om zich aan te passen aan de normen van de ONSSA. Chinese theeproducenten passen ook te hoge prijzen toe, zelfs hoger dan de prijzen die in Europa worden gevraagd. De nieuwe normen van de ONSSA vormen dus een groot obstakel voor de huidige akkoorden.

Als er niet snel nieuwe leveranciers of nieuwe prijsakkoorden onderhandeld worden zal dit leiden tot een tekort aan thee in Marokko, met als gevolg dat de prijzen gaan stijgen. Met Eid ul Adha volgende maand zal dit tekort ook sneller bereikt worden dan normaal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team