Zoeken

Marokko opent zijn luchtruim voor wereld-Marokkanen

7 juni 2021 - 09:52 - Marokko

©

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de vluchten van en naar Marokko vanaf dinsdag 15 juni 2021 hervat zullen worden. Deze maatregel is vooral bedoeld om de terugkeer van in het buitenland wonende Marokkanen te vergemakkelijken. Ze moeten dan wel gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

In een verklaring zegt het departement van Nasser Bourita, dat de Marokkaanse autoriteiten nieuwe progressieve maatregelen hebben genomen om de beperkingen op het verkeer van reizigers die het nationale grondgebied wensen te betreden te versoepelen. Dit is mogelijk omwille van de positieve indicatoren van de epidemiologische situatie in Marokko en de daling van het aantal besmettingsgevallen met de nieuwe coronavirus-varianten, met name na de uitbreiding van de vaccinatiecampagne in het land.

"Deze maatregelen hebben als doel de terugkeer van in het buitenland verblijvende Marokkanen naar hun vaderland te vergemakkelijken. In dit verband is besloten de vluchten van en naar het koninkrijk Marokko met ingang van dinsdag 15 juni 2021 te hervatten. Aangezien het luchtruim van het koninkrijk nog gesloten is, zullen deze vluchten worden uitgevoerd in het kader van uitzonderlijke vergunningen", aldus dezelfde bron. Deze operatie zal worden uitgevoerd volgens een aanpak die een geleidelijke openstelling - rekening houdend met de ontwikkeling van de nationale en internationale epidemiologische situatie - combineert met het behoud van de door ons land geboekte resultaten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In dit verband werden de landen in twee lijsten ingedeeld, overeenkomstig de aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid, op basis van officiële epidemiologische gegevens die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of door deze landen zelf via hun officiële websites zijn gepubliceerd", aldus de verklaring.

Enerzijds is er "lijst A", die alle landen bevat met positieve indicatoren wat betreft de beheersing van de epidemiologische situatie en met name de verspreiding van varianten van het virus. "Reizigers uit deze landen kunnen (of het nu gaat om Marokkaanse onderdanen, in Marokko gevestigde buitenlanders, of burgers van deze landen of buitenlanders die daar verblijven), toegang krijgen tot het Marokkaanse grondgebied, indien zij in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs of een negatief resultaat van een PCR-test van ten minste 48 uur vanaf de datum van binnenkomst op het nationale grondgebied. Houders van buitenlandse inentingsbewijzen genieten op het nationale grondgebied dezelfde voordelen als de Marokkaanse onderdanen die in het bezit zijn van het Marokkaanse inentingsbewijs.

"Lijst B is bedoeld als een beperkende lijst van alle landen die niet vallen onder de versoepelingsmaatregelen van lijst A, die een grote verspreiding van varianten kennen of waar nauwkeurige statistieken over de epidemiologische situatie ontbreken," zegt het ministerie. Reizigers uit landen die op deze lijst staan moeten een uitzonderlijke vergunning krijgen om naar Marokko te kunnen reizen. Daarnaast moeten ze een negatieve PCR-test voorleggen van minder dan 48 uur vanaf de datum van binnenkomst op het nationale grondgebied en vervolgens een quarantaine van 10 dagen ondergaan.

"De terugkeer over zee van Marokkanen die in het buitenland verblijven, gaat in het kader van de operatie "Marhaba 2021" door, vanaf dezelfde punten van doorreis over zee als vorig jaar, overeenkomstig de bovengenoemde sanitaire voorwaarden. Naast de PCR-test die bij inscheping wordt overgelegd, zullen de reizigers aan boord nog een test moeten ondergaan en dit om een maximale gezondheidsveiligheid voor hen voor hun dierbaren te garanderen", deelt de afdeling van Nasser Bourita mee.

De A-lijst bevat lidstaten van de Verenigde Naties die niet worden genoemd in de B-lijst, aldus dezelfde bron. Lijst B omvat Afghanistan, Algerije, Angola, Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Benin, Bolivia, Botswana, Brazilië, Cambodja, Kameroen, Kaapverdië, Chili, Colombia, Congo, Cuba, Eswatini, Guatemala, Haïti, Honduras, India, Indonesië, Iran, Irak, Jamaica, Kazachstan, Kenia, Koeweit, Lesotho, Letland, Liberia, Litouwen, Madagaskar, Maleisië, Malawi, de Verenigde Arabische Emiraten, Maldiven, Mali, Mauritius, Mexico, Namibië, Nepal, Nicaragua, Niger, Oman, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Qatar, Uganda, Noord-Korea, de Seychellen, Sierra Leone, Somalië, Soedan, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Zuid-Soedan, Syrië, Tanzania, Tsjaad, Thailand, Togo, Oekraïne, Uruguay, Venezuela, Vietnam, Jemen, Zambia en Zimbabwe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team