Zoeken

Marokko gaat doodstraf afschaffen

16 oktober 2021 - 16:20 - Marokko

©

Amina Bouayach, voorzitster van de Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH), verklaarde dat Marokko alles in het werk stelt om de laatste stap te zetten naar de definitieve afschaffing van de doodstraf.

Tijdens een conferentie in de marge van de viering van de 19ᵉ Werelddag tegen de Doodstraf, zei voorzitter Bouayach dat Marokko duidelijk de weg is ingeslagen die moet leiden tot de officiële afschaffing van de doodstraf, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Voormalig premier Marokko wil dat doodstraf wordt uitgevoerd

Het koninkrijk heeft al verschillende jaren geen terechtstellingen meer uitgevoerd, aldus Amina Bouayach. De afschaffing ervan is echter nog niet officieel vastgelegd in het wetboek van strafrecht, merkte ze op. De CNDH werkt hiernaar toe door haar pleidooien en acties bij de autoriteiten te vermenigvuldigen omdat ze ervan overtuigd is dat Marokko de doodstraf officieel moet afschaffen.

Zo draagt de organisatie bij tot de versterking van de kennis over dit onderwerp, de totstandbrenging van netwerken met besluitvormers en de bevordering van de mensenrechten. Bovendien heeft de CNDH talrijke aanbevelingen gedaan voor de hervorming van het wetboek van strafrecht en voor de mobilisatie van het maatschappelijk middenveld om dit doel te kunnen bereiken.

Lees ook: Marokkaan veroordeeld tot doodstraf voor moord op zijn vader

Volgens Amina Bouayach moet het koninkrijk, na de vastlegging in artikel 20 van de grondwet dat "het recht op leven het voornaamste recht van ieder menselijk wezen is", nu ook de volgende stap zetten. Het formaliseren van de afschaffing van de doodstraf is een logisch gevolg van deze grondwettelijke bepaling, aldus de CNDH.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team