Zoeken

Pleidooi voor afschaffing doodstraf in Marokko

2 december 2022 - 07:00 - Marokko

©

De discussie over de afschaffing van de doodstraf is en blijft actueel in Marokko. De deelname van Marokkaanse netwerken en activisten tegen de doodstraf aan de 8ᵉ editie van het Wereldcongres, dat van 18 tot 25 november in Berlijn plaatsvond, getuigt hiervan.

Tijdens een persconferentie van het netwerk van parlementsleden tegen de doodstraf in Marokko, is een verslag gepresenteerd over de inspanningen die tot dusver zijn geleverd om de doodstraf af te schaffen. Volgens Nouzha Skalla, coördinator van het netwerk, is de strijd tegen de doodstraf een "diep menselijk streven". Zij beschreef de kwestie als onderdeel van de mensenrechten, die in de Marokkaanse grondwet zijn vastgelegd in de artikelen 20 en 21, waarin staat dat "het recht op leven het grondrecht is van ieder mens," meldt Hespress.

Lees ook: Koning Mohammed VI verleent gratie aan ter dood veroordeelde vrouw

Door het 8ᵉ Wereldcongres bij te wonen, kregen Marokkaanse activisten de kans om "ervaringen uit te wisselen en te leren dat veel landen in de wereld deze straf al hebben afgeschaft". "Ons doel is dat Marokko in december stemt voor een moratorium op de afschaffing van de doodstraf en deze in de wetgeving af te schaffen. Hopelijk wordt 2023 het jaar waarin Marokko deze beslissende stap naar de afschaffing van de doodstraf zet", aldus de activisten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team