Zoeken

Marokko: nieuw onderzoek naar kindhuwelijken

7 september 2021 - 19:40 - Marokko

©

De Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) en het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), hebben opgeroepen tot een overleg om het wettelijk kader met betrekking tot kindhuwelijken te evalueren op haar conformiteit met de internationale normen. De studie zal worden uitgevoerd door een nationale consultant.

De consultant zal zich eerst buigen over de toelatingen die door familierechters worden verleend, om de context waarin dit gebeurt vast te stellen en te analyseren. De studie moet ook het profiel helpen opmaken van gehuwde kinderen, met aandacht voor het geslacht, de leeftijd, de sociale en economische situatie, scholing, alfabetisme, en de sociaal-economische redenen vaststellen waarom zij zijn getrouwd.

Lees ook: Marokko: verenigingen verklaren de oorlog aan kindhuwelijken

In Marokko heeft de wetgever de wettelijke huwelijksleeftijd vastgesteld op 18 jaar sinds 2004. Maar het familierecht voorziet in "afwijkingen" voor uitzonderlijke gevallen. Zo wordt in artikel 20 bepaald dat "de met het huwelijk belaste gezinsrechter kan toestaan dat een jongen en een meisje huwen voordat zij de leeftijd van huwelijksgeschiktheid hebben bereikt [...], de beslissing moet wel gefundeerd zijn en de redenen die het huwelijk rechtvaardigen moeten worden vermeld".

Met deze oproep zet de CNDH haar strijd voor de afschaffing van het huwelijk van minderjarigen voort. In 2018 lanceerde de organisatie een bewustmakingscampagne met de slogan "Huwelijk van minderjarigen: de uitzondering afschaffen... de norm herstellen". Er werden toen een heleboel bewustmakings- en discussie activiteiten georganiseerd over dit onderwerp.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team