Zoeken

Marokko: minder investeringen vanwege prijsstijgingen

20 maart 2022 - 19:00 - Economie

┬ę

Geconfronteerd met de externe schokken die de economie bedreigen, heeft Marokko twee alternatieven: ofwel de investeringsbegroting aanpassen, ofwel de prioriteiten wijzigen. Twee oplossingen die momenteel niet ter discussie staan omdat de reeds genomen maatregelen het mogelijk maken de situatie in te dammen, zo verzekert de regering.

Vice-minister van Begroting Fouzi Lekjaa vertelde MFM-radio dat de regering vandaag een budget van 15 miljard dirham moet toewijzen om de gevolgen van de stijging van de olie- en grondstoffenprijzen op te vangen, een bedrag dat niet is voorzien in de begrotingswet voor 2022.

Lees ook: Marokko: schommelende dieselprijzen worden doorgerekend

Om dit te bereiken moet de regering besluiten nemen om de ontwikkelingsproblemen aan te pakken, aldus de minister. "De begrotingswet geeft de regering twee alternatieve opties. De eerste optie is de kapitaaluitgaven met 14% te verminderen, waardoor de begroting met 15 miljard dirham zou stijgen, om subsidies ter bestrijding van de inflatie te financieren, de tweede optie is een nieuwe begrotingswet in te dienen."

De regering zal haar toevlucht niet nemen tot deze twee maatregelen, aldus de minister, want geen van beide maatregelen zijn "volledig passend". "Aangezien de regering nog manoeuvreerruimte heeft om de uitdagingen aan te gaan en tegelijkertijd het macro-economisch evenwicht te bewaren, is de prioriteit vandaag om voort te gaan op het groeipad", aldus Lekjaa.

Lees ook: Marokko: autoriteiten vrezen protestgolf door hoge prijzen

De "door de regering ge├»nitieerde en geplande maatregelen" zouden het mogelijk maken "de inflatie op een normaal peil te houden en het investeringsritme te handhaven, hetgeen een strategische keuze is, aangezien investeringen de motor en de waarborg van ontwikkeling blijven". Marokko blijft hoe dan ook "klaar om zich aan te passen aan verschillende scenario’s en om de uitdagingen aan te gaan", concludeert de bewindsman.

Bladna.nl