Zoeken

Marokko overweegt menstruatieverlof voor vrouwen

19 september 2022 - 20:00 - Marokko

©

Volgt Marokko het voorbeeld van Zambia en verleent het vrouwen menstruatieverlof? Deze kwestie is van belang voor een parlementaire fractie die reeds een wetsvoorstel hierover heeft ingediend.

Het voorstel inzake menstruatieverlof is ingediend door de parlementaire groep voor sociale rechtvaardigheid. Als deze wet wordt aangenomen, zou Marokko na Zambia het tweede land in Afrika zijn dat vrouwen betaald menstruatieverlof toekent. We weten nog niet of het voorstel kans op succes heeft. In de debatten zal duidelijk worden in hoeverre dit voorstel succesvol kan zijn, meldt de BBC.

Lees ook: Noord-Marokko: 90% vrouwen slachtoffer geweld

Er zijn echter al duidelijke meningen over deze kwestie onder het publiek. Dit geldt bijvoorbeeld voor Aicha Salmi, lid van een vrouwenvereniging. Volgens haar zijn er "veel ernstigere problemen voor het verbeteren van de positie van vrouwen". "Het voorstel is geen dringende wet. Vrouwen hebben te lijden en moeten onder moeilijke omstandigheden bevallen omdat er in de afgelegen gebieden van het land geen ziekenhuizen zijn. Ik denk dat de parlementaire fracties zich moeten concentreren op deze moeilijke omstandigheden voor vrouwen in plattelandsgebieden en vooral op gezondheidskwesties," zei ze tegen de BBC.

Mustapha Dahmani, coördinator van de Fractie Sociale Rechtvaardigheid, oordeelt dat het wetsontwerp moet worden besproken en goedgekeurd door de Marokkaanse regering. Als de regering de wet goedkeurt, zal deze in verschillende stappen worden uitgevoerd en pas daarna kunnen worden beoordeeld op doeltreffendheid en relevantie.

Lees ook: Helft Marokkanen vindt dat vrouwen niet moeten werken

Marokko staat wellicht op het punt te worden toegevoegd aan de lijst van landen waar dit type verlof mogelijk is. Naast Zambia is betaald menstruatieverlof ook ingevoerd in Zuid-Korea, Japan, Taiwan en Indonesië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team