Zoeken

Marokko: mensenrechtenorganisaties getroffen door seksschandaal

12 februari 2022 - 10:20 - Marokko

©

Seksschandalen verschuiven van de academische sector naar de mensenrechtensector in Marokko. Een voormalige hoge ambtenaar van de interministeriële delegatie voor de rechten van de mens (DIDH) in het koninkrijk, die later hoge ambtenaar van de Nationale Raad voor de rechten van de mens (CNDH) is geworden, is betrokken bij een zaak van seksuele chantage. Vier klachten van seksuele intimidatie werden tegen hem ingediend.

Volgens het dagblad Assabah hebben vier vrouwelijke ambtenaren van de DIDH een klacht wegens seksuele intimidatie ingediend tegen een hoger personeelslid van het departement Administratie en Financiën van de instelling. Het gebeurde in 2021 en de delegatie verklaarde in een persbericht dat zij op de hoogte was van de zaak en zelfs alle informatie hierover had doorgegeven aan het Openbaar Ministerie. De hoge ambtenaar, verrast door de klachten, verliet de DIDH. De instelling heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de klagers omdat zij niet in staat was hen te beschermen tegen wat hen in haar gebouwen werd aangedaan.

Lees ook: Seks voor goede cijfer in Settat: verrassende wending bij laatste hoorzitting

De beschuldigde bleef tot nu toe buiten vervolging. In juli 2021 is hij er zelfs in geslaagd om bij een andere mensenrechtenorganisatie, de CNDH, in dienst te treden bij een herstructurering van de administratieve en financiële afdelingen. Toen de CNDH van de zaak hoorde, heeft zij aangekondigd dat zij haar eigen onderzoek zou instellen en passende maatregelen zou nemen.

Lees ook: Slachtoffers seksuele intimidatie in Marokko: "Breek de stilte"

Dezelfde hoge ambtenaar had een verzoek ingediend om als waarnemer te mogen optreden bij de achter gesloten deuren gehouden rechtszittingen waarin leraren werden beschuldigd van seksuele intimidatie in Settat. Dit verzoek werd echter door de rechtbank afgewezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team