Zoeken

Marokko: hoge ambtenaar ontslagen wegens "promoten" homoseksualiteit

19 januari 2022 - 11:00 - Marokko

©

Een ambtenaar van het ministerie van Habous en Islamitische Zaken in Marokko is ontslagen omdat hij de term "seksuele geaardheid" had gebruikt in didactisch materiaal dat wordt gebruikt in moskeeën voor alfabetiseringscampagnes. De burgerlijke en sociale beweging Moroccan Outlaws, die strijdt voor de rechten van LGBTQIA+ mensen, veroordeelde het ontslag.

Bij het ministerie van Habous en Islamitische Zaken is het hoofd van de afdeling alfabetisering ontslagen wegens het gebruik van de term "seksuele geaardheid" in didactisch materiaal dat door moskeeën wordt gebruikt. De ambtenaar werd ervan beschuldigd de passage "Gelijkheid betekent dat mensen gelijk worden behandeld, zonder discriminatie, ongeacht hun etnische afkomst, seksuele geaardheid of handicap" te hebben gebruikt in het lesprogramma voor tweedeklassers.

Lees ook: Marokko: imam ontslagen na politieke propaganda

De minister van Islamitische Zaken Ahmed Toufiq besloot na een onderzoek over te gaan tot het ontslaan van de ambtenaar wegens vermeende promotie van homoseksualiteit in de alfabetiseringslessen in moskeeën. Hij droeg leraren in moskeeën op om het woord "seksuele geaardheid" uit reeds gedrukte boeken te verwijderen.

Het ontslag van de ambtenaar leidde tot reacties van LGBTQIA+ voorstanders. "Wij zijn een van de weinige landen die mensen ontslaan wanneer ze het correcte doen. Je hoeft alleen maar te kijken naar het onrecht dat deze man is aangedaan en je voor te stellen hoezeer de LGBTQIA+-gemeenschap in Marokko lijdt", zegt een lid van de gemeenschap die anoniem wenst te blijven.

Lees ook: Toen Casablanca dé stad van de transseksuelen was

In Marokko staat op homoseksualiteit een gevangenisstraf van maximaal drie jaar, overeenkomstig artikel 489 van het wetboek van strafrecht. Volgens dit artikel is "eenieder die een ontuchtige of onnatuurlijke daad pleegt met een persoon van zijn of haar geslacht" strafbaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team