Zoeken

Handelsdouane: Marokko van slechte wil?

12 mei 2023 - 12:00 - Marokko

©

Spanje en Marokko komen maar niet tot een akkoord over de heropening van de handelsdouane in Melilla en de opening van een nieuw kantoor in Sebta. Dit akkoord is wel een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke verklaring van 7 april 2022, die het begin markeerde van een nieuwe fase in de betrekkingen tussen de twee landen.

De laatste bilaterale bijeenkomst over dit onderwerp vond plaats op 14 april in Rabat. De twee partijen kwamen overeen om de oefencontroles aan de grens te intensiveren gedurende deze maand. Daarbij zouden dagelijks verse dierlijke en plantaardige producten aan de grens passeren die specifieke gezondheidsinspecties moeten ondergaan. Rabat zou echter niet geïnteresseerd zijn in het voortzetten van deze onderhandelingen, vertellen bronnen dicht bij de zaak aan El País. Zij stellen dat de Marokkaanse autoriteiten van slechte wil zijn en niet gemotiveerd lijken om de commerciële douane te heropenen, meer dan een jaar na de heropening van de grenzen met Sebta en Melilla.

Lees ook: Marokko zou Melilla "pesten"

Er zijn slechts twee oefencontroles voor de doorgang van goederen uitgevoerd, op 27 januari en 24 februari. Rabat vraagt technische voorwaarden alvorens de douane te openen, wat een politieke verbintenis van de Spaanse autoriteiten vereist. Deze laatste dringen er daarentegen op aan dat Marokko de in april 2022 gesloten overeenkomst respecteert. Marokko heeft niet op dit verzoek gereageerd. Tijdens de bijeenkomst in april kwamen beide partijen overeen om in een schriftelijke overeenkomst vast te leggen welke soorten producten door de douane zullen worden toegelaten en welke maatregelen Spanje zal nemen om smokkel te voorkomen.

De bereidheid van de Marokkaanse regering om het douanekantoor in Melilla te heropenen en een nieuw kantoor in Sebta op te richten zou kunnen worden geïnterpreteerd als een impliciete erkenning van de soevereiniteit van Spanje over de twee autonome steden, die Marokko als "bezette voorzitterschappen" beschouwt. Het uitstel van Marokko zou dus gerechtvaardigd kunnen zijn, maar als de toezegging om de douane te heropenen niet wordt nagekomen, betekent dit dat Spanje niets heeft gewonnen aan de verandering van standpunt over de Sahara ten gunste van Marokko, afgezien van de vermindering van de migratiestromen, aldus analisten.

Lees ook: Beperkte openingstijden voor handelsdouane Sebta

Spaans minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken verzekerde vorig jaar dat de commerciële douane zou worden geopend, nog vóór de topbijeenkomst die begin februari in Rabat werd gehouden. In het gezamenlijke communiqué over de werkzaamheden van deze top besloten de twee partijen door te gaan met de testen voor de definitieve opening van de douane, volgens een "overeengekomen tijdschema" dat "om veiligheidsredenen" niet openbaar werd gemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team