Zoeken

Marokko wil nucleaire ontziltingsinstallaties bouwen, Canarische Eilanden bezorgd

1 oktober 2023 - 19:30 - Marokko

©

Marokko en Rusland hebben onlangs hun plannen bevestigd om nucleaire ontziltingsinstallaties te bouwen nabij de Canarische Eilanden, wat zorgen baart bij de Spaanse autoriteiten. De plannen, die dateren uit 1999, hadden destijds al voor ophef gezorgd, vooral vanwege bezwaren rondom de nucleaire veiligheid.

Deze hernieuwde ambitie om ontziltingsinstallaties aan te leggen die gebruikmaken van nucleaire energie komt enkele weken na de verwoestende aardbeving van 8 september. De voorgenomen locatie voor de ontziltingsinstallatie, Tan-Tan, ligt op slechts 400 kilometer van de Canarische Eilanden. Volgens het Spaanse medium El Confidencial uitten de Canarische autoriteiten in het verleden al hun zorgen, twijfelend aan Marokko’s technische expertise op dit gebied.

Lees ook: Marokko maakt keuze van nucleaire ontzilting

In 1999 stelde Chris Patten van de Europese Commissie dat, mocht Marokko officieel verzoeken tot het opzetten van dergelijke faciliteiten, er strenge nucleaire veiligheidseisen gesteld zouden worden. Dit jaar zijn er echter twee ontwikkelingen die mogelijk invloed kunnen hebben op het verloop van dit project. Ten eerste de samenwerkingsovereenkomst tussen het Marokkaanse Water and Energy Solutions en het Russische staatsbedrijf Rosatom, en ten tweede de eerdergenoemde aardbeving in september. Interessant is ook dat Israël Marokko haar nucleaire ontziltingstechnologie heeft aangeboden, mocht Frankrijk weigeren samen te werken vanwege mogelijke reacties vanuit Algerije.

Lees ook: Ontzilting zeewater: Rusland wil in Marokko investeren

De Marokkaanse minister van Energie, Leïla Benali, gaf in 2015 aan dat de mogelijkheden voor het gebruik van nucleaire energie voor stroomopwekking worden onderzocht. In 2016 kreeg Marokko groen licht van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) om een vreedzaam nucleair programma te starten, onderbouwd door een eerdere positieve beoordeling van het land’s nucleaire capaciteiten en expertise.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team