Zoeken

Door Marokko bestelde F-16 maakt testvlucht

30 januari 2023 - 15:00 - Wereld

©

De eerste vlucht van een F-16 Block 70/72-gevechtsvliegtuig, waarvan Marokko 25 stuks heeft besteld, vond afgelopen woensdag plaats vanaf de nieuwe productielocatie van Lockheed Martin in Greenville, South Carolina. Meer dan 600 mensen waren aanwezig om naar de testvlucht te kijken.

Het vliegtuig heeft een vlucht gemaakt van 50 minuten, wat het mogelijk maakte om de luchtwaardigheid van het vliegtuig te controleren, met inbegrip van de motor, het besturingssysteem en het brandstofsysteem van de F-16 "Viper" Block70/72 van Lockheed-Martin. Het betreft het nieuwste en meest geavanceerde gevechtsvliegtuig van de Fighting Falcon familie. Volgens de fabrikant is de nieuwe versie een strategische keuze voor klanten over de hele wereld, die op zoek zijn naar geavanceerde gevechtsvliegtuigen.

Lees ook: Marokko koopt 24 F16-vliegtuigen van de Verenigde Staten

Het Amerikaanse senaat gaf onlangs een exportgoedkeuring voor 25 F-16 "Block 72" vliegtuigen aan Marokko, alsook voor de upgrade van zijn F-16V’s, schrijft Avianews. Vóór Marokko hebben ook landen als Bahrein, Slowakije, Bulgarije en Jordanië vliegtuigen van deze vierde generatie besteld. Het vliegtuig beschikt over een nieuwe elektronische antenneradar APG-83 "Radar Scalable Agile Beam", waarmee piloten een duidelijk en gedetailleerd zicht hebben op het doelgebied met digitale kaartweergave.

Lees ook: Marokko wil sterkste militaire macht in Noord-Afrika worden

De elektronica van de nieuwe F-16 is ook verbeterd. Het vliegtuig beschikt over een gigantische display met hoge resolutie, evenals operationele mogelijkheden met een Theater Data Link-16 systeem, een nieuw GPS-navigatie- en precisiesysteem. Het vliegtuig heeft ook een systeem waarmee de piloot automatisch wordt gewaarschuwd voor dreigende botsingen met de grond. Ook kan het toestel worden uitgerust met de meest geavanceerde wapensystemen.

Bladna.nl