Zoeken

Marokko koloniseert Sahara volgens Franse Premier

20 mei 2012 - 17:30 - Wereld

©

De huidige Franse Premier Jean-Marc Ayrault, had in 2011 aangegeven dat de aanwezigheid van Marokko in de Sahara, door de Franse socialisten werd aangezien als een kolonisatie.

In een brief daterend van 31 maart 2011, schreef Ayrault aan de voorzitster van de NGO "Vrienden van de Arabische Democratische Republiek Sahara" (ADRS), dat "de socialisten in hun publieke verklaringen, zich sinds het begin van de bezetting van het grondgebied door Marokko, houden aan de naleving van het internationaal recht en het recht op zelfbeschikking van gekoloniseerde volkeren".

De Socialistische partij steunt "de inspanningen van het secretariaat-generaal van de VN (...) om een referendum te houden over zelfbeschikking in omstandigheden die er de geldigheid van garanderen. (...) Er kan geen sprake zijn van dit plan af te wijken", schreef Jean-Marc Ayrault aan de NGO.

De brief ondertekend door Ayrault, toen Kamerlid en burgemeester van Nantes in Frankrijk, weerspiegelt de positie van de onlangs aan de macht gekomen Franse socialisten over de Sahara.

Als ex-president Nicolas Sarkozy het project ondersteunde van zelfbeschikking in de Sahara onder Marokkaanse soevereiniteit, lijkt de Franse Socialistische partij haar posities trouw te blijven, tenminste als de brief echt is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team