Zoeken

Marokko en VN in conflict over Sahara

18 mei 2012 - 13:58 - Marokko

©

Het laatste VN-rapport over de Sahara wordt in Marokko niet gewaardeerd. Christopher Ross, gezant van de VN voor de Sahara, zegt in dit rapport dat de hele Sahara-kwestie moet worden heroverwogen.

In reactie hierop heeft Marokko besloten om "zijn vertrouwen op te zeggen in de persoonlijke gezant van de VN-secretaris-generaal voor de Sahara, Christopher Ross". Dit werd donderdag bekendgemaakt in een verklaring van de woordvoerder van de regering Mustapha El Khalfi, waarin Marokko de positie van Christopher Ross "eenzijdig en onevenwichtig" vindt.

Christopher Ross heeft in zijn rapport het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara gemarginaliseerd, en de basisregels vastgesteld door de VN in de onderhandelingen geschonden, aldus de verklaring.

Marokko heeft zijn ongenoegen geuit bij Ban Ki Moon, dewelke onmiddellijk reageerde door zijn vertrouwen te bevestigen in zijn gezant voor de Sahara, Christopher Ross.

Een ander recente VN-rapport, is ook zeer kritisch over de Marokkaanse autoriteiten en beschuldigt Marokko ervan de VN-missie in de Sahara te willen bemoeilijken. Een mening dat niet door door iedereen wordt gedeeld. Zo vertelde een VN-diplomaat dat "onder leiding van Ross, het proces is vastgelopen".

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team