Zoeken

Marokkaanse jood onder topministers in nieuwe regering Netanyahu

31 december 2022 - 22:00 - Wereld

©

De nieuwe Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag in de Knesset zijn nieuwe regering voorgesteld. Onder de 30 benoemde ministers bevindt zich Arié Dery, een Marokkaanse jood.

Arié Dery is 63 jaar oud en één van de belangrijkste ministers in het nieuwe kabinet van Netanyahu. Hij wordt nu vice-premier en zal achtereenvolgens verantwoordelijk zijn voor de portefeuilles Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Financiën. Hij komt uit Meknes, Marokko, en is voorzitter van de Sefardische religieuze partij Shas, die hij mee heeft opgericht. Hij is al 30 jaar lid van de Knesset, het Israëlische parlement.

Lees ook: Marokko-Israël: "Al 2 jaar succesvolle betrekkingen"

Arié Dery heeft al verschillende ministerposten in verschillende kabinetten bekleed. Deze laatste benoeming was alleen mogelijk nadat de Knesset de "Deri-Smotrich"-wet had aangenomen. Omdat hij beschuldigd werd van belastingontduiking, kon hij geen minister meer worden. Maar de "Deri wet" maakte zijn benoeming tot minister opnieuw mogelijk. Een toevoeging aan deze wet stelt dat "iemand die voorwaardelijk is veroordeeld maar niet naar de gevangenis gaat, wat bij Deri het geval was, toch minister kan worden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team