Zoeken

Algerije wil leger verder versterken in strijd tegen Marokko

27 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune sprak zondag zijn tevredenheid uit over het niveau van modernisering dat werd bereikt door het Nationale Volksleger (ANP). Hij herhaalde dat hij deze dynamiek wil voortzetten, met het oog op de spanningen met Marokko en de verslechterende veiligheidssituatie in de Sahel.

Tebboune deed de uitspraak aan het einde van de militaire oefening Fadjer 2023 (dageraad 2023), die zondag plaatsvond in het schiet- en oefenterrein in de wilaya van Djelfa, in de eerste militaire regio, meldt TSA Algérie. "Ik feliciteer met trots alle officieren, onderofficieren en andere manschappen in de gelederen met het succes van deze tactische oefeningen", die "het niveau van ontwikkeling van de ANP-eenheden en hun operationele harmonie bevestigen", zei hij.

Lees ook: Marokko beschuldigd van ondermijnen Frans-Algerijnse overeenkomst

Na de Algerijnse militaire oefeningen met echte munitie, zei president Abdelmadjid Tebboune dat de huidige context "onze wilskracht om ons defensiesysteem en onze uitrusting te moderniseren en te beheersen alleen maar versterkt". We moeten "onze soevereiniteit beschermen tegen pogingen om onze regio te destabiliseren". De Algerijnse president benadrukte ook dat Algerije "een bastion van vrede en veiligheid" is en blijft en nooit "een bron is geweest van bedreiging of agressie tegen wie dan ook, ondanks de aanschaf van wapens "een van de prioriteiten van het land".

"Wij streven ernaar onze materiële en menselijke capaciteiten zo goed mogelijk in te zetten om onze grenzen en strategische locaties te beschermen en om illegale immigratie, drugs en vals geld te bestrijden", benadrukte Tebboune. Hij bevestigde ook opnieuw zijn "niet aflatende" engagement om door te gaan met de modernisering van het ANP, "gezien de bijzondere geopolitieke context op mondiaal en regionaal niveau" en de "pogingen om de veiligheid in onze omgeving te destabiliseren".

Lees ook: Algerije zet leger in bij Marokkaanse grenzen

In dit verband verzekerde de Algerijnse president dat het leger verder zal worden versterkt "zowel wat betreft de uitrusting met wapens en geavanceerde materialen, als wat betreft de voorbereiding en kwalificatie van het menselijk potentieel, zodat defensie altijd in staat zal zijn deze systemen te gebruiken en de technieken ervan te beheersen, ten dienste van onze nationale defensie en onze vitale belangen".

Bladna.nl