Zoeken

Marokko moet sterk investeren in breedband-internet

2 juni 2021 - 11:20 - Marokko

©

In het algemeen verslag van de speciale commissie voor het ontwikkelingsmodel (CSMD), dat op 25 mei officieel aan Koning Mohammed VI is overhandigd, staat dat digitale groei de eerste is van vijf pijlers die nodig zijn om de ontwikkeling te stimuleren.

Digitale uitbreiding is een "echte hefboom voor de verandering en ontwikkeling" van Marokko, nog vóór de vier andere, niet minder belangrijke pijlers, aldus het rapport van de speciale commissie onder voorzitterschap van Chakib Benmoussa. Ze nodigen leiders uit om op het hoogste niveau bijzondere aandacht te besteden aan het digitale aspect.

Volgens informatie van La Vie Eco, heeft de CSMD Marokko aanbevolen een digitale strategie te ontplooien die "een katalysator moet zijn voor structurerende transformatie en grote impact". Dit vereist de totstandbrenging van digitale infrastructuur van hoge- en zeer hoge snelheid, vast en mobiel, en de uitbreiding daarvan tot het gehele grondgebied.

"De gemeenschap van verdedigers van de zaak van de digitale transformatie ten dienste van de menselijke ontwikkeling is zeer blij met deze aanbeveling, ze hebben het verslag van de CSMD met grote voldoening ontvangen", merkt het blad op.

De 35 leden van de speciale commissie benadrukten ook dat het succes van het project voor digitale transformatie vooral afhangt van de technische en institutionele legitimiteit van het orgaan dat dit omvangrijke project zal leiden. In deze configuratie moet het Agentschap voor digitale ontwikkeling (DDA), zorgen voor de implementatie van de projecten.

Met het oog hierop doet de Commissie een dringende oproep om vast en mobiel breedband-internet tot het hele grondgebied uit te breiden, teneinde de digitale kloof die door de gezondheidscrisis aan het licht is gekomen, te verkleinen. "De aansluiting van alle openbare voorzieningen op het gehele grondgebied, in ziekenhuizen en scholen, moet worden gewaarborgd en functioneel zijn, ook op het platteland", concludeert de Commissie-Benmoussa.

Bladna.nl