Zoeken

Wordt drinkwater duurder in Marokko?

2 juni 2021 - 10:00 - Marokko

©

De Speciale Commissie voor het Ontwikkelingsmodel (CSMD) heeft de Marokkaanse autoriteiten geadviseerd om de prijs van drinkwater te verhogen zodat er minder wordt verbruikt. Het koninkrijk heeft nog altijd te maken met een drinkwatertekort.

De CSMD heeft in een gedetailleerd rapport vier voorstellen gedaan om de waterschaarste tegen te gaan in Marokko. De eerste suggestie aan de Marokkaanse autoriteiten is om het beheer van drinkwater en elektriciteit van elkaar los te koppelen. Op dit moment zijn beiden ondergebracht bij het energiebedrijf ONEE van de Marokkaanse overheid. De commissie stelt voor om het bedrijf op te splitsen, zodat er voor beide diensten meer duidelijkheid komt over wat de kosten zijn. Daarnaast wordt er in het rapport geadviseerd om de prijs van drinkwater te verhogen zodat Marokkanen zich beter bewust worden van de hoeveelheid water die ze verbruiken.

Volgens de commissie moet er een realistisch plan komen om het tekort aan drinkwater beter te beheersen. Daarvoor zou het nodig zijn om een nationaal agentschap voor het beheer van de drinkwatervoorziening op te richten dat nieuwe tarieven vast gaat stellen voor waterverbruik in de publieke en private sector. Ook moet dit nieuwe staatsbedrijf prijzen vast stellen voor de botteling en distributie van drinkwater.

De CSMD is in 2019 opgericht door Koning Mohammed VI om de autoriteiten te adviseren en te ondersteunen bij het nemen van besluiten die grote gevolgen hebben voor de maatschappij. Volgens de commissie moet Marokko het beheer en het behoud van de drinkwatervoorraad aanmerken als strategische ontwikkelingsdoelstellingen.

De waterschaarste in Marokko zorgt voor economische en ecologische problemen die vooral in de drogere regio’s van het koninkrijk leiden tot een verstoring van het sociale evenwicht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team