Zoeken

Marokko: 20% huwelijken met bloedverwanten

12 maart 2020 - 19:00 - Marokko

©

Ondanks de inspanningen van de autoriteiten blijven kindhuwelijk een werkelijkheid in Marokko. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Justitie.

Tussen 2009 en 2018 werden 319.177 verzoeken voor huwelijken tussen minderjarigen door de Marokkaanse rechtbanken goedgekeurd. Deze huwelijken zijn in een stijgende trend en vertegenwoordigen 13 procent van alle huwelijken in plattelandsgebieden en 6,56 procent in stedelijk gebied.

In de regio Draa-Tafilalet worden zelfs bijna evenveel huwelijken tussen minderjarigen als tussen volwassenen gesloten. De Vereniging rechten en justitie deed een onderzoek naar het fenomeen waarvan de resultaten op 7 maart bekend werden gemaakt.

Voor het onderzoek werden 627 vrouwen tussen 30 en 78 jaar ondervraagd, waarvan 408 in stedelijk gebied en 207 op het platteland. Het merendeel van de vrouwen op het platteland in de regio Draa-Tafilalet werden vanaf hun 14 jaar tegen hun wil uitgehuwelijkt.

Aan het onderzoek namen ook twaalf mannen deel die nog minderjarig waren toen ze trouwden. Redenen van de vroege huwelijken zijn voornamelijk kwetsbaarheid, armoede, geen onderwijs en sociale druk.

Het onderzoek toonde ook aan dat het veel voorkomt dat vaders een contract sluiten met in het buitenland wonende Marokkanen waarbij ze hun dochter in ruil voor een grote som geld beloven. In 40 procent van de gevallen zijn de bruid en bruidegom bloedverwanten. Het gaat meestal neven en nichten.

In de periode waarin het onderzoek werd uitgevoerd werden 18 procent van de huwelijken tussen bloedverwanten gesloten. Op het platteland stijgt dit aantal naar 20,41 procent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team