Zoeken

Spanje: ontdekking van 400 islamitische graven

22 november 2020 - 14:20 - Wereld

©

Eén van de oudste en best bewaarde begraafplaatsen uit het islamitische tijdperk in Spanje is blootgelegd tijdens wegwerkzaamheden in Tauste, een gemeente in de provincie Zaragoza. Er werden minstens 400 nieuwe graven blootgelegd die behoren tot de islamitische begraafplaats die werd ontdekt in 2010.

Deze nieuwe graven dragen data tussen de 8e en 11e eeuw, meldt mundoislam. De opgravingen werden uitgevoerd aan de kant van Obispo Conget Avenue, in het centrum van de stad. Volgens archeoloog Eva Giménez hebben ze tot nu toe 310 graven blootgelegd, maar "terwijl de opgravingen vorderen worden er steeds meer graven zichtbaar. Ik kan je geen exact aantal geven, maar het zijn er zeker meer dan 400."

Het eerste deel van de islamitische begraafplaats werd ontdekt in 2010 en is één van de oudste op het Iberisch schiereiland. Om de uitbreiding van deze necropolis te verifiëren, werden er in juli 27 onderzoeken uitgevoerd, waarvan er zes positief waren, waardoor de uitbreiding van het duizend jaar oude plein werd beperkt. Volgens Miriam Pina, hoofd van het antropologisch observatorium van de islamitische necropolis van Tauste (OANIT), kan de begraafplaats nog veel informatie blootgeven, maar dat zou een zeer grote investering vergen. Aangezien de culturele vereniging beperkt is in haar middelen, kwam dit werk als onderdeel van een erfgoedproject waarvoor een voorlopige opgraving nodig was."

De ontdekking van de begraafplaats in 2010 heeft het mogelijk gemaakt om de islamitische aanwezigheid in de stad te herzien, die werd tot nu toe als anekdotisch beschouwd. Onder leiding van de culturele vereniging Patiaz en de archeoloog Francisco Javier Gutiérrez werden er tussen 2012 en 2013 verdere opgravingen uitgevoerd waarbij in totaal 40 graven werden onthuld. Volgens Gutiérrez zou het over een zeer uitgebreide necropolis gaan van twee hectare groot en met minstens 4500 graven.

De 400 nieuwe islamitische graven getuigen van "een islamitische aanwezigheid in Tauste die veel groter was dan werd gedacht", zegt Giménez. "Er werd gedacht dat er nauwelijks moslims aanwezig waren in Tauste wanneer Alfonso de Batteler er arriveerde om de stad te veroveren." De antropoloog zegt op haar beurt: "Toen de begraafplaats werd ontdekt zeiden we al dat het er op lijkt dat hier al eerder mensen waren, maar nu is het heel duidelijk, er was een stabiele en langdurige nederzetting. De geschiedenis wordt op deze manier een beetje herschreven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team