Zoeken

Oude Arabische munten vertellen iets over bloeddorstige 17e eeuwse piraat

7 april 2021 - 20:20 - Wereld

©

De barbaarse Engelse piratenkapitein Henry Every maakte in 1695 een enorme schat buit vanuit een beladen schip met pelgrims op de terugweg vanuit Mekka naar India. De schat werd nooit teruggevonden en ook hij verdween spoorloos. Oude Arabische munten die teruggevonden zijn in New England kunnen misschien een deel van dit mysterie opklaren.

Kapitein Henry Every overviel met zijn piratenschip Fancy op 7 september 1695 het koninklijke Indische schip de Ganj-i-Sawai en stal de buit. Aan boord van dat schip bevonden zich pelgrims die terugkeerden van Mekka naar India met ook een enorme schat aan goud, zilver en juwelen. Dat schat van 600.000 pond, wat nu meer dan 100 miljoen euro waard zou zijn, was één van de grootste, maar ook de meest bloeddorstige berovingen uit de geschiedenis. De piraten zouden de mannen aan boord van het Indiase schip gemarteld en vermoord hebben en de vrouwen verkracht. Ze vluchtten met hun buit naar de Bahama’s, een toevluchtsoord voor piraten, schrijft VRT Nieuws.

De Engelse koning Willem III kwam onder enorme druk te staan van de Indische koning en van de handelsmaatschappij de Britse Oost-Indische Compagnie. Hij zette net als de OIC een grote prijs op het hoofd van de piraten. Tot nu was enkel bekend dat Every in 1696 naar Ierland is gezeild. Jim Bailey, antropoloog en metaaldetectoramateur, vond in 2014 op een fruitkwekerij in Middletown in Rhode Island een eerste munt met een Arabische tekst. Onderzoek wees uit dat de munt in 1693 in Jemen was gemaakt. Aangezien er geen aanwijzingen zijn dat de Amerikaanse kolonisten ooit handel voerden in het Midden-Oosten, riep deze vondst meteen vragen op. Sindsdien hebben archeologen en andere amateurs met metaaldetectoren in hetzelfde gebied nog 15 bijkomende Arabische munten gevonden, drie in Rhode Island, tien in de staat Massachusetts en twee in Connecticut. En ook in North Carolina, waar volgens verslagen een aantal van Every’s mannen het eerst aan wal zijn gegaan, werd een Arabische munt teruggevonden.

Bailey denkt dat Every er in slaagde om niet gepakt te worden door zich voor te doen als een slavenhandelaar. Hij stopte op weg naar de Bahama’s zelfs op het Franse eiland Réunion om een aantal zwarte gevangenen mee te nemen om zo zijn verhaal plausibel te maken. De piraten zouden in 1696 met zo’n vier dozijn slaven in Newport in Rhode Island zijn aangekomen. "Er zijn uitgebreide primaire bronnen die tonen dat de Amerikaanse kolonies basissen vormden van waaruit piraten opereerden", zegt Bailey. Hij is ervan overtuigd dat de munten bewijzen dat de beruchte piraat en zijn mannen eerst tot in de Amerikaanse kolonies zijn geraakt, waar ze hun buit gebruikten terwijl ze op de vlucht waren.

De antropoloog publiceerde zijn bevindingen in een wetenschappelijk tijdschrift. Archeologen en geschiedkundigen zeggen dat zijn intrigerende artikel een nieuwe kijk geeft op het eeuwenoude misdaadmysterie. Jim Bailey bewaart de munten die hij vond in een kluis in de bank en blijft verder zoeken. "Het is mij altijd te doen geweest om de opwinding van de zoektocht, niet om het geld. Het enige wat beter is dan het vinden van deze objecten, zijn de verloren gegane verhalen die erachter zitten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team