Zoeken

Marokko: grote kuis op ministerie van Binnenlandse Zaken

26 juli 2023 - 09:57 - Marokko

©

Op het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wordt een herschikking verwacht met het vertrek op pensioen van veel wali’s en gouverneurs en een aantal nieuwe benoemingen.

Nieuwe benoemingen of functiewijzigingen zouden plaats moeten vinden na de implementatie van de nieuwe organisatiestructuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, als onderdeel van de invoering van de geavanceerde regionalisering. Zo omvat het departement van Abdelouafi Laftit nu onder andere het secretariaat-generaal, de Directie-generaal van Binnenlandse Zaken, de Inspectie-generaal van Territoriale Administratie, de Directie-generaal van Lokale Overheden, de Directie-generaal van Civiele Bescherming, de Directie van Internationale Samenwerking, de Directie van Communicatie, de Directie van Informatiesystemen, en de Directie van Plattelandszaken, aldus Assabah.

Lees ook: Marokkaanse ministerie van Industrie opgelicht

Een "grote schoonmaak" zal in de komende dagen plaatsvinden. Wali’s en gouverneurs die al meer dan negen jaar in functie zijn, zullen met pensioen vertrekken. Ook wali’s en gouverneurs wiens fragiele gezondheid hun onvermogen toont om hun functies uit te voeren, en degenen wiens mandaat drie keer is verlengd, worden getroffen door deze maatregel. Andere wali’s en gouverneurs zullen worden overgeplaatst naar de centrale diensten van het ministerie of herverdeeld naar andere wilaya’s, provincies en prefecturen. Vervolgens zal de benoeming van nieuwe profielen plaatsvinden, van wie de meesten nooit ambtenaar zijn geweest op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hun profielen, capaciteiten en ervaring worden momenteel onderzocht, volgens het blad. Het ministerie zou ook de promotie van secretarissen-generaal van provincies en prefecturen kunnen bevorderen, van wie sommigen al interim-gouverneur zijn.

Lees ook: Premier Marokko haalt uit naar ministerie Binnenlandse Zaken

Deze brede herschikking zou ook een kans bieden voor voormalige ministers om terug te keren naar de politiek, aan het hoofd van wilaya’s in de belangrijkste regio’s.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team