Zoeken

Marhaba 2023: recorddrukte verwacht dit weekend

29 juli 2023 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Operatie Marhaba is in volle gang. Tussen 15 juni en 26 juli hebben meer dan 1,02 miljoen Marokkanen uit Europa, de oversteek gemaakt van Spanje naar Marokko, een stijging van 6,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse zaken.

Ook het aantal ingescheepte voertuigen is gestegen naar 246.694, 7% meer dan in 2022. De havens van Algeciras en Tarifa zijn goed voor bijna 71% van het uitgaande verkeer naar Tanger en Sebta.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: Algeciras waarschuwt reizigers zonder ticket

Meerdere havens doen mee aan de zomeroperatie, waaronder die van Algeciras, Tarifa, Malaga, Motril, Almería, Alicante, Valencia, Sebta en Melilla. Maar het merendeel van het verkeer concentreert zich in Algeciras, met 60,1% van de voertuigen die vanuit Algeciras en 10,8% vanuit Tarifa vertrekken. Bij aankomst zijn de drukstbezochte havens Tanger Med (43,3%), Tanger Ville (10,8%) en Sebta (17,4%).

Sinds het begin van de Marhaba-operatie zijn tevens 123.957 reizigers vanuit Marokko naar Spanje teruggekeerd, een stijging van 9,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er is gezondheids- en sociale zorg beschikbaar gesteld voor de passagiers die het nodig hebben, met tot nu toe 660 medische interventies en 2234 sociale interventies, meldt de Spaanse regering in een verklaring.

Dit weekend - 29, 30 en 31 juli en 1 augustus - wordt erg druk in de Spaanse en Marokkaanse havens. Deze data vormen elk jaar een piekperiode in de zomeroperatie. Om de toename van reizigers aan te kunnen, voorziet het speciale plan onder andere in de omwisseling van tickets om het inschepen te vergemakkelijken. Reizigers worden ook aangeraden hun reis te plannen en, indien mogelijk, alternatieve routes te nemen naar Algeciras.

Lees ook: Operatie Marhaba: bijna miljoen Europese Marokkanen keren terug naar huis

De veiligheid van deze grootschalige operatie wordt verzorgd door meer dan 19.000 agenten die door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ingezet. Naast de veiligheid zijn er maatregelen voor preventie en bescherming van de volksgezondheid genomen om het welzijn van de reizigers te garanderen. De 34e editie van de ’Operación Paso del Estrecho’, die tot 15 september loopt, betrekt een veelheid aan organisaties en instellingen in Spanje, waaronder de Directie-generaal Maritieme Handel, de Directie-generaal Verkeer, het Meteorologisch Agentschap, de Directie-generaal Volksgezondheid en het Rode Kruis.

Bladna.nl