Zoeken

Marokko’s groene gebedshuizen: 3000 moskeeën met zonne-energie

28 december 2023 - 14:00 - Marokko

©

Marokko heeft ongeveer 3000 moskeeën uitgerust met zonne-energieoplossingen in een ambitieuze inspanning om de ecologische voetafdruk te verkleinen en de overgang naar duurzame energie te bevorderen.

Leila Benali, de minister van Energie, Mijnen en Milieu, lichtte in het parlement toe dat deze vooruitstrevende stap heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van 40% in het elektriciteitsverbruik van moskeeën in Marokko. De focus op moskeeën, die niet alleen een spirituele maar ook een cruciale rol spelen in het nationale energielandschap, is onderdeel van een breder streven naar energie-efficiëntie.

Lees ook: Aardbeving Marokko: 1,2 miljard dirham voor herstel verwoeste moskeeën

De aanbesteding richtte zich specifiek op moskeeën in sleutelregio’s zoals Beni Mellal, Casablanca, Souss, Rabat en het Oriental. Dankzij de dalende kosten van zonnepanelen in Marokko, mede door marktconcurrentie en belastingvoordelen zoals BTW-vrijstelling op componenten, is deze transitie vergemakkelijkt.

De bewindsvrouw benadrukte ook andere strategische initiatieven van haar ministerie, gericht op het verder stimuleren van de energietransitie. Deze omvatten projecten voor de optimalisatie van fotovoltaïsche infrastructuur en technische ondersteuning voor energie-efficiëntieprojecten die zich richten op gebouwen en openbare verlichting.

Lees ook: Marokko: Koninklijke instructies voor opening 35 moskeeën

Het ministerie heeft zich ten doel gesteld de energie-efficiëntie van ongeveer 300 openbare en particuliere entiteiten te verbeteren, waarbij velen al zijn gemoderniseerd, resulterend in energiebesparingen tussen 30% en 40%. Deze inspanningen zijn cruciaal voor het bereiken van Marokko’s doelstellingen voor CO2-reductie en het spelen van een prominente rol in het wereldwijde klimaatbehoud.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team