Zoeken

Marokko: energierekening moskeeën omlaag dankzij zonne-energie

16 januari 2023 - 23:00 - Economie

©

Volgens Leila Benali, minister van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, zet Marokko zijn weg naar energetische autonomie verder, ook voor moskeeën.

De minister lichtte haar standpunt over de ontwikkeling van energie toe met concrete voorbeelden in antwoord op een schriftelijke vraag van de Volksbeweging (MP) in het Parlement. Ze verwees naar de inspanningen van de Société d’Energie (SIE), die Marokko ondersteunt om tegen 2030 52% hernieuwbare energie te produceren, meldt Hespress.

Lees ook: Marokko wordt wereldmarktleider voor hernieuwbare energie

Tussen de SIE, het ministerie van Habous en Islamitische Zaken, het ministerie van Economische Zaken en Financiën en het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling is daarom een memorandum van overeenstemming ondertekend. Het voorziet in de uitvoering van een bevoorradingsprogramma voor moskeeën om de energiekosten aanzienlijk te verminderen. In totaal is 97 miljoen dirham toegewezen aan 6048 moskeeën in verschillende regio’s van het koninkrijk. Volgens de minister is de energierekening al met 40% gedaald en worden er studies uitgevoerd om tegen eind 2023 nog eens 1980 moskeeën met dit systeem te voorzien.

Lees ook: Marokko verbiedt vervuilende voertuigen vanaf 1 januari

De afdeling werkt volgens Leila Benali aan de uitwerking van het institutionele kader voor de sector energie-efficiëntie. Het houdt rekening met "de aanbevelingen van het Nieuwe Ontwikkelingsmodel (NMD), waarin de rol van alle betrokken instellingen duidelijk is omschreven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team