Zoeken

Marokko lanceert militair offensief tegen Polisario

13 november 2020 - 15:47 - Marokko

©

Marokko heeft met militaire acties een einde gemaakt aan de blokkering van de grensovergang bij de bufferzone Guerguerat door de separatisten van de Polisario. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken, Samenwerking en in het buitenland wonende Marokkanen in een persbericht laten weten. Nadat Marokko zich aanvankelijk terughoudend had opgesteld tegenover de provocaties van het Polisario-front, zag het geen andere optie dan militair in te grijpen om het vrije burger- en handelsverkeer in dit deel van de Marokkaanse Sahara te herstellen.

Minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, laat weten dat de Polisario het grensverkeer tussen Marokko en Mauritanië sinds 21 oktober heeft belemmerd. Het ging om blokkades van personen– en goederenverkeer en de constante provocatie van de waarnemers van de VN-missie Minurso. Volgens Bourita probeert de Polisario met deze acties het gebied te destabiliseren om de status van de Marokkaanse Sahara te veranderen. Door deze schending van militaire overeenkomsten ondermijnen de separatisten het staakt-het-vuren en ook het, door de internationale gemeenschap gewenste, politieke proces, meent de minister.

Sinds 2016 houdt de Polisario zich bezig met ontregelende en destabiliserende acties in de bufferzone, die in strijd zijn met militaire overeenkomsten, oproepen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en met verschillende resoluties van de Veiligheidsraad. In de resoluties 2414 en 2440 wordt de Polisario "bevolen om een einde te maken aan deze destabiliserende handelingen," zegt Bourita. Ook voegt hij eraan toe dat Marokko de VN altijd op de hoogte heeft gehouden van deze ernstige ontwikkelingen. Hij voert leden van de Veiligheidsraad en MINURSO op als getuigen, evenals verschillende buurlanden.

Verder laat Marokko weten dat "het koninkrijk Marokko alle nodige tijd heeft gegeven aan de goede diensten van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en van MINURSO, om de Polisario ertoe te brengen zijn destabiliserende acties te staken en de bufferzone van Guerguerat te verlaten." Marokkaanse diplomaten betreuren het dat de oproepen van MINURSO en de secretaris-generaal van de VN, evenals de tussenkomsten van verschillende leden van de Veiligheidsraad,ngeen resultaat hebben opgeleverd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat het ingrijpen in de bufferzone van Guerguerat volledig in overeenstemming is met de internationale wetgeving. Zij wijzen de Polisario aan als enige verantwoordelijke voor de gevolgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team