Zoeken

Marokko dreigt met resolute reactie als provocaties Polisario niet stoppen

11 december 2020 - 21:00 - Marokko

©

Marokko begint zijn geduld te verliezen over de schendingen van de staakt-het-vuren-overeenkomsten en de VN-resoluties door leden van het Polisario-front. Het koninkrijk dreigt resoluut te reageren.

In een interview met de krant Ahdath Al Maghribia, laat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, weten dat de inspanningen van Marokko om het akkoord uit 1991 te respecteren, worden ondermijnd door militaire provocaties van separatisten. Ook zegt hij dat Marokko op elk moment vergeldingsacties kan uitvoeren als de veiligheid van het land in het geding is.

Volgens Bourita is de Polisario al in 2016 begonnen met het schenden van de staakt-het-vuren overeenkomst. In de afgelopen vier jaar zijn er tal van incidenten geweest langs de Marokkaanse verdedigingsmuur, en in oktober van dit jaar werd de grensovergang bij Guerguerat geblokkeerd door leden van de beweging. De minister merkt ook op dat de separatistenbeweging in de afgelopen jaren geen enkel gehoor heeft gegeven aan oproepen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, om de gemaakte afspraken te respecteren.

Verder benadrukt minister Bourita dat Marokko in de afgelopen jaren zeer terughoudend heeft gereageerd op de provocaties in de Marokkaanse Sahara. Het besluit om op 13 november militair in te grijpen bij de grensovergang bij Guerguerat was volgens de minister een noodzaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team