Zoeken

Marokko beveiligt grenspost Guerguerat

27 november 2020 - 12:20 - Marokko

©

Na de militaire interventie van Marokko in de bufferzone bij Guerguerat om de Polisario te verjagen is het Marokkaanse leger (FAR) daar nog altijd aanwezig om het verkeer tussen Marokko en Mauritanië te beveiligen.

Ondanks het feit dat er geen Polisario-militanten meer aanwezig zijn in de bufferzone, betwist de separatistenbeweging nog altijd de wettigheid van de aangelegde weg tussen Marokko en Mauritanië. Het Marokkaanse leger blijft de weg definitief beveiligen zodat het wegverkeer ongehinderd de grens kan passeren en om een terugkeer van Polisario-strijders te voorkomen, meldt Article19.

Waar het in de bufferzone momenteel rustig is, vinden er langs de 2700 kilometer lange zandmuur, die is opgetrokken door Marokko, incidentele vuurgevechten plaats tussen de Polisario en het leger van Marokko. De Polisario, die wordt gesteund door Algerije, zegt vastberaden te zijn over de voortzetting van hun strijd tegen "de Marokkaanse bezetting." De separatisten maken regelmatig bekend dat Marokko "belangrijke verliezen" zou hebben geleden.

De Verenigde Naties, die haar vredesmacht in het gebied heeft ingezet, zoekt naar een strategie om het politieke proces weer op gang te brengen. Sinds 13 november hebben al veel landen gereageerd op de militaire actie, waarbij de terughoudendheid en proportionaliteit van het Marokkaanse ingrijpen meermaals is geprezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team