Zoeken

VN eist vertrek van Polisario uit bufferzone Guerguerat

25 oktober 2020 - 16:50 - Marokko

©

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres heeft opnieuw geëist dat de Polisario vertrekt uit de bufferzone Guerguerat.

De woordvoerder van Guterres, Stephane Dujarric, heeft tijdens een persconferentie aangehaald dat het normale burger- en handelsverkeer in Guerguerat niet mag worden belemmerd. Volgens de woordvoerder mogen er geen maatregelen worden genomen die zorgen voor een verandering van de status quo in de bufferzone.

Dujarric vindt de aanwezigheid van een groep van vijftig individuen van de Polisario problematisch, maar ook roept hij alle partijen op om terughoudendheid te betrachten door gepaste maatregelen te nemen om de spanningen in het gebied te kalmeren. Volgens de VN moeten er verschillende elementen in het gebied worden gemobiliseerd om de spanningen weg te nemen en te zorgen voor een hervatting van het burger- en handelsverkeer.

Volgens de woordvoerder wordt de situatie in de bufferzone nog altijd op de voet gevolgd door de Missie van de Verenigde Naties voor het Referendum in de Sahara (Minurso).

Secretaris-generaal Guterres heeft bij meerdere gelegenheden de Polisario opgeroepen om een einde te maken aan de burgerlijke en commerciële bezetting van Guerguerat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team