Zoeken

Marokko presteert goed in Global Peace Index 2024

13 juni 2024 - 16:20 - Sport

©

Marokko staat op de 79e plaats van 163 landen op het gebied van vrede, volgens de Global Peace Index 2024, gepubliceerd door het Institute for Economics & Peace (IEP). Dit is een vooruitgang van 4 plaatsen ten opzichte van vorig jaar.

De index, die het niveau van vrede meet op basis van drie kernpijlers - maatschappelijke veiligheid, interne en internationale conflicten en militarisering - toont de drie meest vreedzame landen ter wereld voor het derde opeenvolgende jaar: IJsland, Ierland en Oostenrijk. De Verenigde Staten daarentegen staan op de 132e plaats, twee plaatsen lager dan in 2023. Nederland is 18e en België 16e.

Lees ook: Belgische Marokkaanse hoteleigenaar genomineerd voor Nobelprijs voor de vrede

In de Arabische wereld onderscheidt Marokko zich op de 6e plaats, achter Koeweit (25e wereldwijd), Qatar (29e) en Oman (37e). De Verenigde Arabische Emiraten stijgen daarentegen 31 plaatsen en komen op de 53e plaats. Andere Arabische landen gaan er ook op vooruit, zoals Tunesië dat naar de 73e plaats klimt, terwijl Algerije op de 90e plaats staat. Libië daarentegen daalt negen plaatsen naar de 128e positie.

Lees ook: Sociale vrede fragiel in Marokko volgens Vredesfonds

Jemen, al decennia lang in een burgeroorlog verwikkeld, staat voor het eerst onderaan de Arabische en wereldwijde lijst, op de 163e plaats, net na Soedan. De impact van gewapende conflicten is bijzonder alarmerend. Oekraïne, dat geconfronteerd wordt met een groot conflict, telt meer dan de helft van het aantal dodelijke slachtoffers wereldwijd, met 83.000 doden. In Palestina zijn er naar schatting minstens 33.000 mensen gedood sinds het begin van het jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team