Zoeken

Gelijkheid mannen vrouwen: Marokko presteert slechter dan Saoedi-Arabië!

14 juni 2024 - 08:50 - Marokko

©

Marokko is opnieuw een plaats gedaald op de ranglijst van gendergelijkheid van het World Economic Forum. In de Global Gender Gap Report 2024 bezet het koninkrijk nu de 137e plaats van de 146 onderzochte landen. Daarmee bevindt Marokko zich niet alleen onderaan de lijst van MENA-landen (12e plaats), maar presteert het ook slechter dan buurlanden als Tunesië, Egypte en Bahrein.

Op alle vier subindexen van het rapport scoort Marokko teleurstellend. De beste prestatie wordt behaald op het gebied van politieke participatie (90e plaats), terwijl het koninkrijk op het gebied van onderwijs en scholing (118e plaats), economische participatie (114e plaats) en toegang tot gezondheidszorg (131e plaats) aanzienlijk achterblijft.

Lees ook: "Je zult sterven in pijn": Marokkaanse feministen met de dood bedreigd

Marokko bevindt zich bij de landen met de laagste mate van gendergelijkheid, zoals Niger, Algerije, Congo, Mali en Iran. Met een score van 40,6% behoort het koninkrijk tot de groep met de grootste economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, samen met landen als Bangladesh, Soedan, Pakistan en India.

"Deze economieën hebben allemaal een genderpariteit van minder dan 30% in termen van geschat inkomen," aldus het Global Gender Gap Report. "Bovendien is de participatiegraad van vrouwen op de arbeidsmarkt in alle economieën lager dan 50%, met een dieptepunt van 20,1% in Iran. Een opvallend tekort aan gendergelijkheid wereldwijd is de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de beroepsbevolking, zowel in het algemeen als in leidinggevende en managementposities - de wereldwijde genderpariteit op leidinggevende posities bedraagt slechts 40,5%, het laagste cijfer van alle subindexen."

Lees ook: Vrouwenverbod in Marokkaanse hotels: parlement grijpt in

De MENA-regio heeft sinds 2006 weliswaar een vooruitgang geboekt van 3,9 procentpunt op het gebied van gendergelijkheid, maar blijft met een score van 61,7% verreweg de slechtst presterende regio. Marokko presteert zelfs binnen deze regio ondermaats en scoort lager dan landen als Tunesië, Egypte, Bahrein en Saoedi-Arabië (126e).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team