Zoeken

Steeds meer Marokkaanse vrouwen vragen echtscheiding aan

21 mei 2023 - 15:00 - Marokko

©

Het aantal echtscheidingen nadert bijna 800 per dag in Marokko. Meer dan de helft van de echtscheidingsprocedures worden met onderlinge toestemming uitgevoerd.

De invoering van de Moudawana in 2004 heeft het aantal echtscheidingen in de eerste jaren doen dalen. Maar in de afgelopen jaren is het aantal echtscheidingen aanzienlijk gestegen tot 26.957 gevallen in 2021, of 6585 meer dan in 2020. Echtscheidingen door wederzijdse toestemming vertegenwoordigen 76% van de aanvragen, tegen slechts 7% in 2004, meldt Assabah onder vermelding van het ministerie van Justitie.

Lees ook: Enkele cijfers over echtscheidingen in Marokko (video)

Het aantal herroepbare echtscheiding is in dezelfde periode aanzienlijk gedaald, van 7146 gevallen in 2004 naar 526 gevallen in 2021. Vrouwen zijn degenen die het vaakst om een echtscheiding vragen, een recht die ze vroeger niet hadden.

Lees ook: Marokko: stijging echtscheidingen sinds invoering Moudawana

Het recht van de vrouw om een echtscheiding aan te vragen lijkt als gevolg de belangrijkste oorzaak te zijn van de toename van echtscheidingen in Marokko. Een andere oorzaak is polygamie. Om een tweede, derde of vierde vrouw te mogen nemen, moet een man de toestemming hebben van zijn eerste vrouw. Weigert zij, dan kan zij automatisch een echtscheiding verkrijgen. Een derde reden die wordt genoemd voor de toename in de afgelopen twee jaar, is de behandeling door de rechtbanken van alle echtscheidingsdossiers die werden ingediend en niet konden worden behandeld tijdens de Covid-19 crisis.

Bladna.nl