Zoeken

Polygamie, erfrecht en kindhuwelijken: de strijd van Marokkaanse feministen

3 november 2023 - 13:00 - Marokko

©

Een coalitie van Marokkaanse feministische organisaties kwam donderdag bijeen om te pleiten voor een verbod op kindhuwelijken, de afschaffing van polygamie en een herziening van het erfrecht als onderdeel van de aangekondigde hervorming van het Familierecht (Moudawana).

Het collectief, dat bestaat uit een dertigtal organisaties, presenteerde zijn eisen tijdens een ontmoeting met de officiële instantie die verantwoordelijk is voor het opstellen van de nieuwe tekst, meldt EFE. Vorige maand had Koning Mohammed VI de regering opgedragen om binnen zes maanden een hervorming van de Moudawana voor te leggen, bijna twintig jaar na de inwerkingtreding ervan. Hiervoor werd een commissie opgericht met vertegenwoordigers van het Ministerie van Justitie, de Hoge Raad van de Rechterlijke Macht, de Hoge Raad van Ulema en de Nationale Mensenrechtenraad (CNDH).

Lees ook: Marokko: ’geheime huwelijken’ door polygamieverbod?

Deze week is de commissie begonnen met overlegsessies met vertegenwoordigers van de burgermaatschappij en andere betrokkenen. Tijdens één van deze sessies bekritiseerde Ghizlane Benachir, activiste en lid van de feministische groepering, de huidige "patriarchale" aard van de Moudawana, die volgens haar mannen boven vrouwen plaatst in al haar bepalingen. Ze wees met name op de voogdijkwestie, benadrukkend dat een moeder volgens de huidige wet geen voogdij kan uitoefenen zonder toestemming van de vader, wat problematisch is in geval van een scheiding. Bovendien zijn verschillende delen van het Familierecht gebaseerd op de "Sharia" (islamitische wet), met name wat betreft erfenis, waarbij een vrouw de helft erft van wat haar broer krijgt.

Lees ook: Koning Mohammed VI beveelt hervorming Familierecht

De huidige Moudawana, aangenomen in 2004, was al een stap voorwaarts op het gebied van vrouwenrechten, door het beperken van polygamie en kindhuwelijken. In de afgelopen jaren hebben organisaties aangedrongen op een verdere herziening om volledige gelijkheid te bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team