Zoeken

Jamila El Haouni krijgt voogdij over haar zoon niet

21 februari 2023 - 17:00 - Cultuur

©

Het nieuws dat de rechtbank van eerste aanleg in Casablanca de voogdij heeft toegekend aan de Marokkaanse actrice Jamila El Haouni over haar 12-jarige zoon Safouane, was gebaseerd op een misverstand. Wat is de ware toedracht van deze zaak?

Na een juridische strijd van een aantal maanden is er nu een vonnis uitgesproken over de klacht die Jamilia El Haouni in december 2022 heeft ingediend, om de intrekking van de voogdij van haar ex-man, acteur Amine Ennaji, aan te vragen. Maandagmiddag werd aangekondigd dat de Marokkaanse actrice de zaak had gewonnen, ook al geeft de Marokkaanse wet "de vader van rechtswege de voogdij over zijn kinderen", meldt Hespress.

Lees ook: Actrice Jamila El Haouni sleept ex-man voor de rechter

In werkelijkheid werd het vonnis "verkeerd gehoord" in de zaal. De aanwezigen dachten de uitspraak "ontvankelijkheid van het verzoek" te horen, in plaats van "niet-ontvankelijkheid van het verzoek". De vergissing werd pas na het voorlezen van de schriftelijke versie van het arrest helder voor de verdediging van de actrice. In de schriftelijke versie staat duidelijk dat "het verzoek niet formeel werd aanvaard in het gedeelte dat betrekking heeft op de herroeping van de voogdij van de vader, terwijl de rest wel werd aanvaard". Zo kan het kind, Safouane Naji, bijvoorbeeld wel zijn studies in de Franse missie voortzetten.

Lees ook: Jamila El Haouni klaagt ex-man Amine Ennaji aan

De verdediging van de actrice heeft aangekondigd van plan te zijn een nieuw verzoek in te dienen voor de toekenning van de administratieve voogdij aan de moeder, omdat de vader volgens haar "totaal afwezig is in het leven van zijn zoon". Volgens hen vereist deze niet-aanvaarding geen beroepsprocedure. Het artikel 236 van de Moudawana, kent het voogdijrecht aan de vader toe, maar "de moeder moet in geval van verhindering of gemelde afwezigheid van de vader de dringende belangen van haar kinderen behartigen". In dit geval zou de rechtbank Jamila El Haouni in het gelijk moeten stellen, door te oordelen dat Amine Ennaji afwezig is in het leven van haar zoon, aldus de advocaten van de Marokkaanse actrice.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team