Zoeken

Marokko: polygamie blijft een feit, ondanks wettelijke obstakels

13 juni 2023 - 23:30 - Marokko

©

De Hoge Raad voor de Rechterlijke Macht heeft zijn rapport over polygamie gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er tussen 2017 en 2021 ongeveer 20.000 aanvragen voor een tweede huwelijk werden ingediend in Marokko. De regering overweegt op dit moment een hervorming van het familierecht.

Het Marokkaanse familierecht werd vernieuwd om polygamie zo veel mogelijk te ontmoedigen. Er werden strenge voorwaarden vastgelegd voor de goedkeuring van een tweede huwelijk. Maar het aantal aanvragen blijft ondanks deze maatregelen stijgen tot 4854 in 2021. Het weigeringspercentage voor deze aanvragen bedroeg in dezelfde periode 61,13%, wat een weerspiegeling is van de aanscherping van de wettelijke procedures.

Lees ook: Steeds meer Marokkaanse vrouwen vragen echtscheiding aan

De complexiteit van het verkrijgen van toestemming voor een tweede huwelijk wordt verklaard door de bepalingen van het familierecht. Dit verbiedt polygamie als er een risico bestaat op onrechtvaardigheid in de relatie met de twee vrouwen, of als de eerste vrouw een weigering heeft laten opnemen in de huwelijksakte. Marokkaanse rechtbanken blijven elk geval apart bekijken en proberen polygamie in te perken met respect voor de wensen van het volk.

Lees ook: Marokko: hervorming familierecht verloopt moeilijk

Het verlenen van een toestemming voor een tweede huwelijk hangt ook af van de financiële middelen van de echtgenoot, zijn vermogen om twee gezinnen te onderhouden en om te zorgen voor eerlijke huisvesting voor beide vrouwen. Veel voorkomende redenen voor dergelijke verzoeken zijn onvruchtbaarheid of gezondheidsproblemen van de eerste vrouw, de weigering van een in het buitenland wonende vrouw om naar Marokko terug te keren, een buitenechtelijke relatie die tot een zwangerschap heeft geleid en de financiële mogelijkheden van de man om een tweede huishouden te runnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team